Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Нов круизен маршрут ще свързва Бургас с Одеса

Николай Балтажи и Димитыр Караненовснимка: http://e-burgas.comНиколай Балтажи и Димитыр Караненов

Круизните връзки между Бургас и Одеса ще бъдат възстановени. Преговорите за това са в напреднал етап. Вече е намерен превозвач, който е дал принципното си съгласие да осъществи маршрута. Обсъждан е вариант маршрутът да включва и Истанбул. Това съобщиха на пресконференция в Бургас посланикът на Украйна в България Н.Пр. Микола Балтаджи и почетният консул Димитър Караненов.

Украйна е с ясно очертана евроориентация и разчита на подкрепата на България, заяви посланикът. Продължава да стои на дневен ред сключването на спогодба за нейното асоцииране в ЕС. До 24 ноември вероятно ще бъде взето решение и за безвизов режим при посещение на украинските граждани в страните от Съюза, законодателното предложение за което бе внесено в европарламента от български евродепутат.

Задълбочават се и бизнес отношенията между двете страни. Украинските инвестиции у нас са ориентирани най-вече в областта на енергетиката и селското стопанство. Интересът е взаимен и непрекъснато нараства. Украинският бизнес осъзнава, че като идва в България, всъщност стъпва в Европа, уточни Микола Балтаджи. В момента се водят преговори за създаване на малки смесени предприятия, които да използват безмитната зона в Бургас. Със строителната камара са обсъдени варианти за участие на български фирми в инфраструктурни проекти в Украйна. Там предстои изграждането на нови магистрали. За отсечката Одеса – Рени, с дължина 220 км, вече е договорено участието на български, румънски и украински фирми. Конкретни параметри на бъдещото сътрудничество ще бъдат набелязани на предстоящия българо-украински бизнес форум, който ще се проведе в Бургас в началото на следващата година.

Най-устремно се развиват взаимоотношенията в областта на туризма, за което голям е приносът на почетния консул Димитър Караненов, отбеляза посланикът. Докато през 2012 - 2013 г. посетилите страната украинци са били 215 хил., през 2016 г. те вече достигат 375 хил.

Не така обаче стои въпросът с посещенията на българските туристи в Украйна. Годишно украинските градове се посещават от близо 15 хил. българи. През последните години дестинацията се избягва заради военните действия в Крим и Донбас. От това страдат и мирните райони на Украйна, които имат какво да покажат на туристите.

С конкретни действия българското общество изразява своята солидарност с желанието на Украйна да запази своята териториална цялост и помага на украинците да се справят със сложната политическа и военна обстановка. Ранени украински войници се лекуват в български болници. Около 200 деца на пострадали от войната семейства безплатно летуват всяка година в Приморско, Китен, Влас и Смолян.

Взаимоотношенията между двете страни се развиват непрекъснато. Израз на това е желанието на четири украински града – Одеса, Николаев, Херсон и Черновци да се побратимят с Бургас. Изборът ще трябва да направи бургаският Общински съвет. / e-burgas.com

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники