Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът: Напредъкът на реформите в Молдова е окуражаващ сигнал за необратимостта на процеса на европейска интеграция на страната

Росен Плевнелиев и Николай ТимофтиРосен Плевнелиев и Николай Тимофти

Президентът Росен Плевнелиев потвърди последователната българска подкрепа за европейската интеграция на Молдова. Държавният глава, който е на официално посещение в Република Молдова по покана на президента на страната Николае Тимофти, изрази удовлетворение от напредъка на реформите в Молдова и ги определи като „окуражаващ сигнал за необратимостта на процеса на европейска интеграция“. България ще продължи да споделя опита си в тази посока, допълни българският президент на съвместна пресконференция с молдовския си колега в Кишинев.

Росен Плевнелиев и Николае Тимофти препотвърдиха договореността си и изразиха удовлетворение от предстоящото откриване на Консултво на Република България в Тараклия.

Разкриването на българско консулство в района, където исторически е концентрирано българското национално малцинство, ще подобри консулското обслужване на молдовските граждани, ще стимулира инвестиционния интерес на българския бизнес и ще насърчи културните връзки и образователния обмен между двете страни, посочи държавният глава Росен Плевнелиев.

Президентът даде висока оценка на политиката на молдовските институции по отношение на съхраняването на националната, езикова и културна идентичност на българската общност в страната. „Разчитаме, че в рамките на териториално-административната реформа Тараклийският район ще бъде запазен“, подчерта държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев изрази надежда, че официалното му посещение в Кишинев ще даде тласък на развитието на отношенията между двете страни и в други сфери от общ интерес, сред които са образованието и културата, земеделието и храните, търговско-икономическото и енергийно сътрудничество. „Задълбочаването във всички сфери на двустранното сътрудничество между България и Молдова, включително в рамките на процеса на реформи и европейска интеграция, е не само принос за мира и стабилността в региона, но и отговорност пред народите на нашите две държави“, подчерта президентът Росен Плевнелиев.

„България последователно и твърдо подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Молдова и международните усилия за разрешаването на Приднестровския въпрос. Отхвърляме всякакви опити за сепаратизъм и нарушаване на интегритета на Молдова“, заяви още българският държавен глава след официалните разговори с президента Тимофти.

Като искрени и сърдечни определи разговорите си с българския си колега президентът Николае Тимофти. Молдовският държавен глава припомни, че България беше една от първите държави членки на ЕС, която ратифицира Споразумението за асоцииране на ЕС с Молдова. България е ключов партньор в диалога на Молдова с европейските институции, посочи президентът Тимофти.

Българската диаспора е важен елемент на приятелството между двете държави, а спазването на правата на националните малцинства и осигуряването на условия за запазване на тяхната идентичност е постоянно усилие на молдовските власти, заяви още Николае Тимофти, като открои важната роля в обществено-политическия живот на молдовските граждани от български произход.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники