Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кризата налага взаимодействие между отиващия си и новия президент

Румен Радев и Росен Плевнелиевснимка: bnr.bgРумен Радев и Росен Плевнелиев

След оставката на кабинета Борисов България е в ситуация, при която прерогативите на действащия президент Росен Плевнелив около съставянето на ново правителство са ограничени, а новоизбраният Румен Радев още няма такива прерогативи, защото встъпва в длъжност през януари. При тези необичайни обстоятелства президентът Плевнелиев се ориентира към съгласувани действия със своя наследник, а този подход не се оспорва нито от БСП, подкрепила избора на новия държавен глава, нито от ГЕРБ. На излизане от консултации с президента Плевнелиев в четвъртък премиерът в оставка Бойко Борисов, дори препоръча Плевнелиев и Радев да определят заедно новия кабинет, за да се избегнела цяла поредица от такива – първо служебен кабинет, съставен от действащия президент, после служебен, съставен от новия след встъпването му в длъжност, а накрая и редовен, след провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Някои съвместни действия между отиващия си и новоизбрания президент вече са съгласувани. Макар да не е задължен от Конституцията, веднага след втория тур на президентските избори Росен Плевнелиев се договори с Румен Радев съставът на новото правителство да бъде определен след консултации между двамата. Според неофициални източници, Радев е поискал да посочи той премиера и вътрешния министър. Подкрепилата го БСП нямало да е против. След като приключи политическите си консултациите с парламентарните сили относно формулата на новото правителство, президентът Плевнелиев ще свика извънреден Консултативен съвет за националната сигурност. На него, пак заедно с новоизбрания и още не встъпил в длъжност държавен глава Румен Радев, с правителството в оставка и партиите от отиващия си парламент ще се дискутират неотложни въпроси около прехода на властта и една тогава президентът ще стартира процедурата по връчване на мандати за съставяне на кабинет в този парламент.

В условия на политическа криза общите усилия за справяне с трудната ситуация имат силен окуражаващ ефект. Взаимодействието между Росен Плевнелиев и Румен Радев е пример за една невиждана досега приемственост между отиващ си стар и идващ нов държавен глава. Обществената подкрепа към подобно поведение е висока. Подкрепата е и логична, не само защото подобно поведение се диктува от националния интерес, а и защото зад новия държавен глава стоят не само гласове на опозицията, но и на управлявалите доскоро политически сили. Участието на новоизбрания държавен глава в търсенето на изход от критичната ситуация преди още официално да е встъпил в длъжност засилва априори неговото призвание да бъде обединител на нацията. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.