Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Зорница Русинова: Всеки политик иска да увеличи пенсиите, но трябва да бъдем реалисти

Зорница Русиноваснимка: btvnovinite.bgЗорница Русинова

„Няма политик в България, който да не иска да увеличи пенсиите, но трябва да бъдем реалисти и да запазим пенсионния модел, който е стъпил на солидарност”, заяви социалният министър в оставка Зорница Русинова в студиото на „Тази сутрин”.

Според нея е справедливо, както досега, бюджетът на НОИ да преразпределя това, което работещите внасят в бюджета на държавата и сумата, на която те се осигуряват през годините.

„Реалистичният вариант за увеличението на пенсиите е заложен в бюджета за 2017 г., заложен е в бюджета на държавното обществено осигуряване с ангажиментите, поети още през 2015 г. за 2,4% увеличение на пенсиите от 1 юли догодина, включително и на минималната пенсия”, коментира Русинова.

Тя заяви още, че за първи път над 50% от бюджета на НОИ се формира от осигуровките, които плащаме и вариантите, които се предлагат между първо и второ четене на закона за бюджета от депутатите на „Патриотичния фронт” и АБВ, ще дебалансират системата и ще изменят за модела.

„Това са допълнителни 1,6 млрд. лв. на година в бюджета на НОИ, които няма яснота и финансова обосновка откъде ще дойдат”, коментира тя и обясни, че предложението на депутатите от „Патриотичния фронт” тези пари да са за сметка на инвалидите е необосновано и несправедливо. Според нея това би довело до увеличаване на сивата икономика и по-малко внасяне на осигуровки.

„Бюджетът, така, както е заложен в закона, е балансиран”, заяви още социалният министър и обясни, че Министерството трябва да продължи да следва политиките за стабилизиране на пенсионната система, утвърдени през последните няколко години.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.