Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

„Българската Коледа” продължава благотворителната си мисия

„Българската Коледа” продължава благотворителната си мисияснимка: bnr.bg

„В подкрепа на децата с тежки хронични заболявания” е темата на „Българската Коледа” кампания 2016/2017 г., съобщи президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава обяви официално старта на 14-ото издание на благотворителната инициатива, която се провежда под негов патронаж. Кампанията си поставя за цел да осигури модерна, високотехнологична апаратура за диагностика, включително генетични изследвания, лечение, медицински изделия и помощни средства, рехабилитация, логопедична и психологична терапия. Росен Плевнелиев посочи, че за 13-те изминали години 3 409 деца са получили помощ, общо 28 млн. лв. са събраните средства, а 229 лечебни заведения в цялата страна са получили като дарение съвременна високотехнологична апаратура за лечение и рехабилитация.

През 2012 година, първата в моя мандат, ние приехме нови правила за набиране и разпределяне на средствата от благотворителната инициатива и си казахме, че тя трябва да е максимално прозрачна, обществено отговорна и ефективна в преследване на мисията, която си поставихме. За пети път „Българската Коледа” поставя акцент върху конкретна тема с идеята да фокусира общественото внимание към актуален проблем в сферата на детското здравеопазване и да насочи своите усилия за намиране на устойчиви решения за него– заяви президентът.

През 2012 г. бяха подпомогнати 358 деца, като предоставените за тях средства надхвърлиха 770 хил. лв., а 13 болници в страната получиха нова медицинска апаратура. През 2013 г. „Българската Коледа”, посветена на рехабилитацията на деца с неврологични заболявания, събра над 2 млн. лв., с които бе осигурена подкрепа за 485 деца, а 10 рехабилитационни центъра в цялата страна  получиха медицинска апаратура за близо 1,5 млн. лева. През 2014 г. „Българската Коледа” на тема „За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух” събра 2,16 млн. лева. Със средствата са подкрепени 524 деца и е закупена апаратура за 30 лечебни заведения. През 2015 г. във фокуса на благотворителната кампания бе грижата за децата с вродени заболявания. Събрани бяха близо 2 млн.лв., като 496 деца получиха помощ за диагностика, лечение и рехабилитация. Осигурена бе апаратура за 10 лечебни заведения. В 13-ото издание на „Българската Коледа” за 2016 г., посветена на децата в реанимация, бяха събрани почти 2,4 млн. лв. Подпомогнати са 480 деца. Дарена бе медицинска апаратура на 19 лечебни заведения от цялата страна. През последните години са направени промени в клиничната пътека за рехабилитация на деца с церебрална парализа, деца с ревматоиден артрит и деца с нефротичен синдром, което дава възможност медикаментозната им терапия да бъде осигурена от Националната здравноосигурителна каса. Въведен е и скрининг за очни  и слухови заболявания.

Ралица Енева, майка на дете, подпомогнато от Българската Коледа коментира:

Да отгледаш дете е мисия, в която всеки родител дава най-доброто от себе си. Да отгледаш дете със специални нужди е по-сложна задача, но е и път, който осмисля дните ни по различен начин. Когато преди 4 години Радо беше диагностициран със спинална мускулна атрофия, ние бяхме изплашени и изгубени. В търсене на лек поехме по път, изпълнен с предизвикателства. Разбрахме, че най-щастливи и най-спокойни се чувстваме в България, където са семейството и приятелите ни, където има инициативи като „Българската Коледа”. Тя вече две години подпомага Радо в реализирането на необходимата за него ежедневна рехабилитация. Инициативата помага на още много деца. Власти ще идват и ще си отиват, правителства ще се сменят, но добрината ще остава. Винаги ще има деца, които ще имат нужда от подкрепа. В това отношение, президентската институция оставя дълбока следа и е пример за извършване на добрина. Като майка ще продължавам да се боря в името на моите деца, а на всички останали ще пожелая да намерят вярата и любовта в сърцата си и да вършат повече добри дела.

Всеки, който желае, може да помогне на дете в беда като дари 1 лв. чрез SMS на номер 1117, като направи дарение по банков път или чрез интернет платформата на официалния сайт на кампанията (bgkoleda.bg). / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.