Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Задава се нова политическа сила, нито лява, нито дясна

Христо Ивановснимка: bnr.bgХристо Иванов

Откакто миналата седмица обяви, че ще създаде нова политическа сила в България, с изявления пред различни медии инициаторът на проекта „Да! България” Христо Иванов разяснява своите намерения. Пред БНТ снощи Иванов синтезира, че основна цел на формацията ще е да освободи България и нейните институции от „корупционната чума”, която ги обезсилва. Към неучредената още формация има интерес не само в обществото, но и сред някои политически сили. И е обяснимо, защото друга цел на инициатора е тя да участва в предстоящите предсрочни избори.

В знак на интерес и симпатия на обявяването на новия политически проект в петък присъстваха лидерът на ДСБ Радан Кънев, бившият кандидат-президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков, депутатът Мартин Димитров, представители на партия ДЕОС и познати фигури от протестите в страната през последните години. Авторът на проекта, Христо Иванов, насърчава този интерес като заявява, че на основата на идеята за върховенство на правото новата формация ще си сътрудничи и с други партии. Не с всички обаче, защото например смята, че партията ГЕРБ, от чието правителство си подаде оставка като правосъден министър, е имала десет години да докаже, че може да се справи с корупцията и тепърва трябва да преживее катарзис. По тази и по други причини ГЕРБ също не симпатизира с Иванов и го възприема като лице, свързано с така наречения „кръг на агнешките главички“, съставен от фигури със съмнителна политическа и обществена репутация. С резерви, макар и засега по-умерени, към проекта на Иванов се отнасят и социалистите, като снизходително отбелязват, че в страната няма политическа сила, която да не се обявява срещу корупцията.

Резерви, а даже и неприязън, към проекта изявяват даже хора от юридическите среди. На някои фигури от Висшия съдебен съвет, смятани за близки до главния прокурор, прави впечатление, че денят на обявяване на политическия проект съвпада с деня на протеста на съдии пред Висшия съдебен съвет. Затова те твърдят, че след като доскоро Иванов е политиканствал като магистрат, накрая е предпочел да стане политик. Не така мислят обаче магистратите от същия Висш съдебен съвет, които подобно на Иванов също са за борба със статуквото. Настроение срещу статуквото преобладава и в общественото пространство, потвърждение за което е решението на десетки хиляди привърженици на управляващата партия ГЕРБ и десния Реформаторски блок на последните президентски избори да гласуват за левия кандидат Румен Радев. Очевидно е, че каузата на бъдещата политическа формация да не бъде нито дясна, нито лява, има високи шансове за подкрепа. Тази подкрепа обаче ще зависи не само от нейната политическа платформа, а най-вече от първите й действията след учредяването. До предсрочните избори остава много малко време и току-виж този факт ще се окаже най-големият проблем на политическия проект на Христо Иванов. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники