Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Третият мандат за кабинет не зависи от своя носител

Третият мандат за кабинет не зависи от своя носителснимка: bnr.bg

След като от Реформаторския блок бяха заявили, че и те като ГЕРБ и БСП няма да приемат мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент, във вторник направиха обратното. Но е пределно ясно, че без подкрепа от някоя от основните парламентарни сили такова правителство не може да просъществува. Ситуацията е такава, че съдбата на мандата не зависи от неговия носител, а от партиите, които вече отказаха такъв.

Двете най-големи парламентарни сили -  ГЕРБ и БСП, върнаха на президента връчените им мандати за съставяне на правителство с аргумента, че този парламент е изчерпал възможностите си и ново управляващо мнозинство при него не може да има. Реформаторският блок прие обаче възложения му от президента мандат с убеждение, че е възможно да се формира „реформаторско мнозинство“. За мнозинство в парламента са необходими 50%+1 от гласовете, или общо 121, а реформаторите разполагат само с 22. До критичния минимум от 121 гласа не се достига дори ако към реформаторските гласове се добавят и всичките 84 на най-голямата партия ГЕРБ. Следователно, реформаторите би трябвало да разговарят и с други парламентарни сили, а най-вече с Патриотичния фронт. От фронта обаче смятат, че третият мандат не е бил даден на тях под външен натиск, и затова едва ли биха подкрепили безрезервно реформаторски кабинет. Във всеки случай, не и ако реформаторите откажат да приемат условията му за по-твърда политика при защитата на границата на страната, по-енергични мерки срещу битовата престъпност и увеличаване на минималната пенсия. Заслужава да отбележим, че подкрепа за претенцията им за по-висока минимална пенсия вече бе отказана от ГЕРБ, а на тази партия реформаторите най-много ще държат в опита си да за съставят правителство.

Възможна е, разбира се, и хипотезата за правителство без формално управляващо мнозинство от 121 гласа в парламента. Такова бе всъщност правителството на Бойко Борисов, което разчиташе на променлива подкрепа от извънкоалиционни сили, но то подаде оставка с разбирането, че при днешното съотношение на силите тази възможност е изчерпана. Защо ли на ГЕРБ би и трябвало да опитва същата формула, но сега с мандат за управление поверен на друга, много по-малка от нея политическа сила? Още повече, че сред самите реформатори има колебания по въпроса, а ДСБ дори е категорично против.

На този етап лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов отказва да направи ангажиращо изявление с уговорка, че въпросът тепърва ще бъде обсъден на разговори с реформаторите. От БСП заявяват, че опитът за съставяне на кабинет с мандат на Реформаторския блок е губене на време. Дори и президентът Росен Плевнелиев даде косвено да се разбере, че задачата е много трудна, като изтъкна, че опитът си заслужава, защото понякога и 1% шанс може да стане 100%.

ГЕРБ и БСП върнаха мандатите за съставяне на правителство броени минути, след като президентът им ги бе връчил, а Реформаторският блок ще приключи проучвателните си разговори за съставяне на кабинет едва в понеделник, първо с ГЕРБ. Някои наблюдатели допускат, че със сондажите не се бърза за да се избегне назначаване на служебен кабинет от президента Плевнелиев, а тази отговорност да се остави на неговия наследник на поста – новоизбрания държавен глава Румен Радев. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.