Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Половината от дошлите в България мигранти през третото тримесечие са афганистанци

Половината от дошлите в България мигранти през третото тримесечие са афганистанциснимка: dnevnik.bg

Сред потърсилите убежище у нас през третото тримесечие на 2016 г. най-многобройна е била групата на емигрантите от Афганистан. Това сочат данни на Евростат за бежанската вълна в страните от Европейския съюз, съобщава БТА.

През юли, август и септември в България са пристигнали 3145 граждани на Афганистан, което е 49% от всички потърсили убежище тук. От Ирак са дошли 1365 души, от Пакистан – 810, от Сирия – 760, а от Иран - 220. Останалите са 60 мигранти от други националности.

Общо за третото тримесечие на годината у нас са потърсили убежище 6360 лица от страни извън Евросъюза, сочат данните на Евростат.

По данни на Държавната агенция за бежанците афганистанците също са най-много сред мигриралите у нас. От началото на тази година до края на ноември те са били общо 8721. На втора позиция са бежанците от Ирак - 5136, а на трета граждани от Сирия - 2348.

Като цяло от началото на 2016 г. у нас са потърсили закрила над 18600 чужди граждани от трети страни. По данни на Агенцията за бежанците на 657 от тях е предоставен статут на бежанец, на 470 е предоставен хуманитарен статут, на 1268 е направен отказ, а други около 7500 лица са с прекратено производство. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники