Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът Росен Плевнелиев ще удостои посмъртно с орден „За гражданска заслуга” - първа степен участници в Горянското движение

Президентът Росен Плевнелиев ще удостои посмъртно с орден „За гражданска заслуга” - първа степен участници в Горянското движение

Утре на церемония от 14.30 ч. в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава Росен Плевнелиев ще удостои посмъртно с  орден „За гражданска заслуга” - първа степен участници в Горянското движение и ще връчи Почетния знак на Президента на Република България на отец Паоло Кортези.

Ордените се връчват за изключително големите им заслуги и усилия за укрепване на гражданското общество, за защита на човешките права и свободи и за съпротивата им срещу тоталитарния режим.

Отец Паоло Кортези е католически свещеник, който от пет години е ректор на светилището на Евгени Босилков в град Белене. Негова кауза е някогашният концлагер в крайдунавския град да се превърне в Мемориален парк на жертвите от жестоките репресии на тоталитарния режим.

Отец Паоло Кортези основава фондация, чиято основна цел е да подпомогне създаването на обективна обществена оценка за историята на комунизма и неговите престъпления, както и да участва активно в гражданския дебат за необходимостта от преосмислянето на тоталитарното минало.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники