Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българското определение за тероризъм е доста широко, според Amnesty International

Българското определение за тероризъм е доста широко, според Amnesty Internationalснимка: ria.ru

Определението за тероризъм в България е едно от най-широките в сравнение с останалите страни-членки на ЕС. То може да се използва от властите за произволен избор на обекти на наблюдение и съдебно преследване, се казва в доклад на правозащитната организация Amnesty International, посветен на контратерористичните закони в редица страни, цитиран от РИА Новости.

Едно от най-широките определения за тероризъм в ЕС може да бъде открито в България. Според Наказателния кодекс на страната: "всеки, който е станал причина за вълнение или страх в обществото, заплашва или принуждава компетентните органи, представителите на държавните институти, чуждестранните граждани или международните организации за извършване на каквото и да е или пренебрегване на неговите или нейните задължения, извършва престъпление и трябва да бъде наказан с лишаване от свобода между 5 и 15 години", отбелязва правозащитната организация.

При това се подчертава, че "на фона на високото ниво на расизъм и нетолерантност към някои групи от населението, включително мигранти, бежанци, цигани, мюсюлмани и хора, смятащи се за членове на тези групи, очевидно че извънредно широкото определение за "тероризъм" или "терористичен акт" може да бъде използвано за произволно контролиране, задържане, разследване и съдебно преследване на хора, принадлежащи към тези групи". При това в държавата няма никакви обосновани доказателства за причастност на тези групи от населението към криминалната среда", се казва в материала, цитиран от руската агенция. / news.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники