Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Янка Такева: Между 800 и 1000 учители ще бъдат пенсионирани до края на тази година

Янка Такеваснимка: bnr.bgЯнка Такева

Между 800 и 1000 преподаватели ще бъдат пенсионирани у нас до края на тази година, съобщи в Кърджали председателят на Синдиката на българските учители  Янка Такева. Броят им е два пъти по-малък от първоначалните разчети.

Причината е, че е в ход национална стратегия за намаляване на негативния ефект от масовото излизане в пенсия на педагогически кадри, обясни Янка Такева:

По искане на СБУ разработваме национална стратегия за поетапното пенсиониране на учителите, защото, ако се продължава с такова темпо да се изкарват учителите от образователната система, след две години няма кой да влезе в училищата. През 2016 година се пенсионираха 2500 учители, през 2017 г. са около 2800, но аз съм убедена, че с тази стратегия ще бъдат някъде около 800 до 1000.

В края на този месец учителите ще получат първите по-високи заплати. От тази година средната учителска заплата става 996 лева. Така тя се изравнява със средното брутно възнаграждение за страната. Повишението е с 10 процента и е залегнало в анекс към колективния трудов договор, подписан в края на миналата година, припомни в Кърджали  Янка Такева:

В бюджет 2017 година за средното образование са отпуснати 223 милиона лева, от тях сто милиона лева са за увеличението на работните заплати на учителите и приравнени към длъжност учители и отделно 26 милиона за увеличение на работните заплати на непедагогическия персонал. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.