Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Украинският посланик: БНТ опитва да легитимира терористични групи

Украинският посланик: БНТ опитва да легитимира терористични групи

Посол Микола Балтажи

Открито писмо

до Генералния директор на Българската национална телевизия

г-жа Вяра АНКОВА

Уважаема госпожо Анкова,

Оценявайки положително сътрудничеството между Посолството и Българската национална телевизия, която безспорно е авторитетен и влиятелен фактор в информационното пространство на България, принуден съм да се обърна към Вас във връзка с репортажа за ескалацията на ситуацията в Донбас (вечерната емисия на „По света у нас“ от 1 февруари).

Не може да не предизвика възмущение фактът, че моят коментар за събитията в източната част на Украйна, които избухнаха в нощта срещу 29-ти януари в резултат на настъпление на обединените сили на руските редовни войски и незаконните въоръжени групировки срещу позиции на въоръжените сили на Украйна в района на град Авдиивка, бе фрагментиран по такъв начин, че не позволи на зрителите да получат представа за реалната картина на ситуацията. Възмутително е и това, че в същото време в ефира, по достатъчно странен начин се намери място за представител на терористична организация, обявен като „заместник-министър на отбраната на Донецка народна република“ (но без кавички, както и на уебсайта), който ретранслира позицията на руските си суфльори. Разглеждам този случай като опит да се легитимират престъпните терористично-окупационни власти в Донбас, които са марионетки на Кремъл.

Днес целият свят вижда как с финансова и военна подкрепа на Русия, боевиките, убивайки украинските граждани, извършват военни престъпления на украинска земя и от самото начало прехвърлят отговорност на Въоръжените сили на Украйна. А поредния шквал на инициирана от Русия широкомащабна и цинична пропагандна кампания, която открито манипулира съзнанието на хората, е насочена на оправдание на руската военната агресия и престъпления срещу украинския народ.

Тъжно е да се отбележи, че Вашите колеги всъщност пренебрегнаха обръщението на Посолството, адресирано веднага след първото излъчване на материала. В резултат на което репортажът без промяна беше повторен във вечерните новини в 20.00 ч. Следователно има основание да се твърди, че уважаваната телевизия БНТ отново беше използвана като инструмент за антиукраинската пропаганда.

Смятам, че свободата на словото, като един от основните принципи на демократичното общество не може да е постигната за сметка на нарушаване на законното право на гражданите за получаване обективна, а не изкривена информация.

Предоставянето на ефирно време на представителите на незаконните власти на Донбас от страна на държавната телевизия на Република България също така противоречи на официалната позиция на Българската държава относно подкрепата на териториалната цялост на Украйна, фиксирана в резолюцията на Общото събрание на ООН "Териториалната цялост на Украйна" от 27 март 2014 г., редица други международни документи и решения, както и на двустранно равнище.

Освен това бих искал да подчертая, че Върховната Рада на Украйна през февруари 2015 г. призна самопровъзгласилите се републики в източната част на Украйна за терористични организации. Обаче, признаването на така наречените ДНР/ЛНР за терористични организации от Съвета за сигурност на ООН се блокира от Русия, която нарича терористи "опълченци", които уж защитават интересите на хората в Донбас. Истината е, че те защитават само интересите на Руската федерация, а украинските граждани нямат нужда от такава „защита“.

Доказателствата за реалната въоръжена агресия на Русия срещу суверенната Украинска държава са повече от достатъчно, а българските граждани заслужават да получат обективна информация. Уверен съм, че ръководен от Вас Управителен Съвет ще направи съответните изводи за недопускане на подобни неприятни ситуации в бъдеще.

От своя страна, Посолството е готово да помага за по-нататъшното сътрудничество на БНТ с медийни партньори в Украйна, с цел получаване на информация от първоизточници, включително и коментарите на политици, журналисти, експерти и обикновени граждани за реалната ситуация в страната ми.

С уважение,
Посланик
Микола Балтажи

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники