Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха значението на трансатлантическата връзка за сигурността и стабилността

Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха значението на трансатлантическата връзка за сигурността и стабилността

Двудневната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО приключи днес, 16 февруари, в Брюксел. В рамките на форума служебният министър на отбраната на Република България Стефан Янев представи позицията на страната ни по обсъжданите въпроси, свързани с визията за развитие на Алианса, засилването на трансатлантическата връзка, изграждането на модерно възпиране и отбрана, включително общото противодействие на хибридни и кибер атаки срещу един или повече съюзници.

Министър Янев подчерта, че независимо от крайно усложнената среда за сигурност, Алиансът има потенциала, енергията и ресурсите да се справи с възникналите нови предизвикателства и заплахи. За целта е необходим задълбочен анализ на постигнатото, но и на цялостния подход към дългосрочната адаптация на НАТО. „Противодействието на тероризма и асиметричните заплахи се превръща в задача от първостепенно значение за НАТО“, отбеляза министър Стефан Янев. В изпълнение на решенията от Варшава, Алиансът трябва да инвестира допълнителни усилия и средства, за да реализира приетата концепция за проектиране на стабилност.

Министър Янев изрази задоволство от постигнатия напредък по изпълнение на задачата от Варшава за изграждане на засилено предно присъствие на НАТО в региона на Прибалтика. Същевременно, подчерта необходимостта от прилагане на пропорционални и адаптирани към специфичните условия мерки в югоизточния фланг на НАТО. Последното е от изключително важно значение за сигурността на Република България, която поради географското си разположение е изложена на рискове и предизвикателства от двете стратегически направления.

По време на заседанието на Комисията НАТО-Грузия министър Янев засвидетелства солидарността и съпричастността на нашата страна с усилията на Грузия за защита на своята териториална цялост и суверенитет. Република България ще продължи да подкрепя Грузия в процеса на интеграция и подготовка за членство в Алианса. Една от най-важните непосредствени задачи е реализацията на Съдържателния пакет и изграждането на отбранителен капацитет. В качеството си на посолство за контакт на НАТО, българското посолство в Тбилиси ще популяризира политиките на Алианса с цел увеличаване на подкрепата за евроатлантическата интеграция на Грузия и ще оказва необходимата административна и логистична поддръжка за успешното реализиране на планираните мероприятия и визити на високопоставени функционери от НАТО.

По отношение на сигурността в Черноморския регион, той отбеляза, че са приети няколко допълнителни мерки, като увеличаване на военноморското присъствие и засилено провеждане на учения, повишаване на ситуационната осведоменост и подобряване на координацията в подготовката на постоянните военноморски сили на НАТО при взаимодействието им със силите на останалите съюзници в Черно море.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники