Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Затягат се правилата за даване на българско гражданство

Министерство правосудия Болгарииснимка: dnevnik.bgМинистерство правосудия Болгарии

Правосъдното министерство предлага промени в режима за българското гражданство, с които на практика се прави опит за затягане на правилата за неговото получаване - особено за случаите на натурализация на основание български произход.

Публикувани са проектопромени в Наредба №1 от 1999 г. за прилагане на глава пета от Закона за българското гражданство. С тях се предлага, "когато едно лице кандидатства за българско гражданство по натурализация, в удостоверението да се посочват задължително данните, въз основа на които е установен българският произход". Въпросното удостоверение се издава от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Сега се предлага молителят да прилага "всички документи, удостоверяващи наличието на възходящ от български произход, въз основа на които е издадено удостоверението от ДАБЧ".

По-голямата част от кандидатите не представяли доказателства за наличието на възходящ от български произход в подкрепа на основанието им за натурализация, става ясно от мотивите. Затова се налагало да се изискват допълнителни документи, доказващи наличието на възходящ роднина от български произход. Това допълнително утежнява процедурата, натоварва системата и усложнява разглеждането на преписките.

Разпоредбите на Закона за българското гражданство предвиждат задължително с кандидатите за промяна на гражданството да се провежда интервю. В същото време обаче нямало никаква санкция, ако молителят откаже да отговаря на зададените му въпроси, пише в мотивите. Затова се предлага да бъде уредена хипотезата, при която кандидатът не отговоря на всички поставени въпроси по време на интервюто. В този случай интервюиращият ще съставя протокол и документите ще се връщат. Ако пък някой изобщо не се яви на интервю, документите ще се връщат директно на посочения адрес за кореспонденция в България.

Въвежда се предупреждение за наказателна отговорност под декларацията, която се попълва при искането на българско гражданство по натурализация на основание български произход. Именно в нея се посочват всички данни за лицата с български произход, въз основа на които някой иска българско гражданство. Очевидно въпросното предложение се прави, защото са открити много неверни декларации. / Сега

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.