Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ради Найденов: В икономически аспект щетите от санкциите към Русия не са най-големи за България

Ради НайденовРади Найденов

Падането на санкциите за Русия не зависи само от България, казва външният министър Ради Найденов в интервю Стандарт.

- Част от националния ни интерес ли е да паднат санкциите срещу Русия?

- Въпросът за санкциите не е въпрос на двустранни отношения България-Русия. България е част от ЕС и се придържа към общите решения, които се взимат в него. Санкции се налагат, когато възникнат силни проблемни въпроси, но паралелно с това е важно да се запази диалогът и да се върви към решения.
Бих искал да обърна внимание на това, че в икономически аспект щетите от санкциите към Русия не са най-големи за България. Страната ни разви икономическите си отношения през последните 10-15 г. приоритетно с държавите от ЕС. Ще дам само един пример - миналата година стокообменът между България и Германия достигна рекорд от 6,6 млрд. евро. Отношенията в рамките на съюза трябва да се стимулират. Разбира се, връзките с всяка една партньорска страна са важни и не бива да ги ограничаваме, напротив, трябва да ги развиваме.  

- Как бихте коментирали твърдението, че България е предимно русофилска нация и на когото това не харесва, трябва да си смени народа?

- Русофили и русофоби, германофили и германофоби - това са понятия, принадлежащи на миналото. В днешния глобален свят има страни, с които сме съюзници, и страни, с които сме партньори. България е направила своя избор и ние сме част от интеграционни структури, т.е. политиката на държавата се определя в рамките на политиките, които се водят в ЕС и НАТО. С всички останали държави ние поддържаме партньорски отношения, което предполага да зачитаме техните интереси и те да зачитат нашите.
Разбирам и уважавам симпатиите и антипатиите на отделните личности към една или друга страна. Това е нормално за едно демократично общество. Имаме историческа близост не само с Русия, но и  с много от държавите в Европа. Вместо да се делим на "фили" и "фоби" обаче, нека да имаме своите осъзнати национални интереси, да ги защитаваме и да се стремим да ги съчетаваме с интересите на другите държави, така че да имаме добро сътрудничество с тях.  

- Безапелационно ли е членството на България в ЕС и НАТО, имате ли притеснения, че в близко бъдеще то може да бъде поставено под въпрос?

- Категорично не. България ще бъде член на ЕС и НАТО. Социологическите проучвания отпреди членството ни и досега показват нагласите на българското общество, а политиците винаги се съобразяват с тях. Независимо от нюансите в дебатите, които са обичайни, особено в предизборни кампании, аз смятам, че ние сме направили нашия цивилизационен избор. България винаги е била част от Европа, а сега е и активен член на ЕС. Разликите в начина на живот сега и преди 20 години и мястото на страната ни като уважаван партньор до голяма степен се дължи и на членството в ЕС. Вариантите са два - България като страна член на ЕС и НАТО и като самостоятелна, отделна държава. Представете си отношенията на България, с нейните седем милиона жители и БВП, с големите световни сили и си я представете като говореща от името на ЕС с петстотин милиона граждани. Мисля, че това е достатъчен пример колко е важно и перспективно членството ни в Евросъюза и НАТО.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники