Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Отпадна отнемането на точки за паркиране на пешеходна пътека или спирка на градския транспорт

Отпадна отнемането на точки за паркиране на пешеходна пътека или спирка на градския транспортснимка: dnevnik.bg

От вчера КАТ вече не отнема контролни точки на шофьорите, които паркират или спират на пешеходна пътека, кръстовище или спирка на градския транспорт. Наказанията отпадат в новата наредба на вътрешното министерство, която беше обнародвана в Държавен вестник.

При подобно нарушение водачите ще трябва да платят само глоба, която е в размер на 50 лв. Точки няма да се отнемат и за паркиране на втори ред до вече паркирани автомобили.

В наредбата е посочено, че от 1 юли всеки нов водач ще получи с шофьорската си книжка талон с 26 точки, а не с пълния набор от 39. Останалите 13 ще се дават, след като натрупат двегодишен стаж на пътя.

Отпада и текстът, според който се отнемат 5 контролни точки на шофьори, които управляват спряно от движение превозно средство. За сметка на това са въведени две нови наказания. На водачите ще се отнемат осем точки, ако управляват превозно средство с неправилно поставени регистрационни табели. Ако пък нямат изобщо такива или колата не е регистрирана по правилната процедура, ще се отнемат 10 контролни точки.

Няма промяна в наказанията за преминаване на червено и за недаване на предимство на пешеходна пътека. За подобни нарушения ще бъдат отнемани 8 точки, а ако се повторят, наказанието ще е взимане на 12 точки.

Непроменени остават наказанията за водачи, които шофират с концентрация на алкохол в кръвта от 0.5 до 1.2 промила. Те ще се разделят с по 10 точки от талона си, а при отказ от проба за алкохол ще им се отнемат 12. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники