Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан ще подари осветената икона на Богородица на българите в Тараклия

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан ще подари осветената икона на Богородица на българите в Тараклияснимка: chernomore.bg

На 19 април за Света Гора - Атон замина група мъже от енорията на храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил”, Варна, и българската енория на храм „Св. Георги Победоносец” в гр. Тараклия (Молдова). Целта на пътуването е да бъде осветено копие на Иверската икона на Божията Майка – Вратарница в едноименния атонски манастир.
 
Групата замина с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславки митрополит Йоан и е водена от председателя на българската енория в Тараклия протойерей Николай Ворническу. По време на пътуването групата ще посети българския манастир „Св. Георги Зограф” и руския манастир „Св. вмчк. Пантелеймон” и ще се върне във Варна на 22 април.

На 23 април, Томина Неделя, в храм „Св. Николай Чудотворец” Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан ще отслужи Света Литургия и ще подари осветената икона на Божията Майка на българската община в Тараклия в чест на 200-годишнината от построяването на техния храм.
 
Преди повече от година в енорията на храмовете „Св. Николай” и „Св. Архангел Михаил” се зароди идеята да се подари на българите в Тараклия светиня, която да ни свързва духовно. Първата икона беше копие на чудотворната икона на Св. Георги от манастира „Зограф”. Тогава тя също беше отнесена на Атон, осветена и приложена към оригинала. Втората икона е изографисана върху дъска, изработена от специална дървесина, подарена от българите в Тараклия. И двете икони са изписани от иконографа Петранка Аврамова.
 
На 6 май на храмовия празник на гр. Тараклия ще присъства група вярващи от Варна, за да предаде официално иконата на Пресвета Ботгородица и да участва в богослуженията и тържествата по случай годишнината от построяването на храма.
 
Така ще продължи да се укрепва духовната връзка с нашите братя българи в Бесарабия. / chernomore.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.