Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Държавният глава призова за създаването на стимули, които да привличат инвеститорите не само заради ниското заплащане на труда у нас

Шаран Барроу и Румен РадевШаран Барроу и Румен Радев

България трябва да се адаптира към процесите на дигитализация на икономиката и да се стреми към повишаване на заетостта на младите хора именно в тези сектори. Това заяви президентът Румен Радев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с генералния секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу. В срещата участва и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Нуждаем се от икономически стимули, които да привличат инвеститорите не само заради ниските равнища на работните заплати у нас“, подчерта президентът Радев. Държавният глава беше категоричен, че следваният в момента модел не е устойчив и в дългосрочен план ще продължи да допринася за емиграцията от страната. По думите на президента ниските равнища на заплащане на труда, в сравнение с другите държави-членки от ЕС, вече са причина за липсата на квалифицирани кадри в някои сектори. „Реалната интеграция на България в ЕС ще бъде постигната само когато доходите на населението и стандартът на живот станат съпоставими с тези на останалите европейски страни“, добави още президентът.

„Процесът на нарастващо разслоение в обществото и последващо социално изключване  генерира големи проблеми, включително и за демокрацията в дадена държава“, заяви Шарън Бъроу. Тя отбеляза доброто сътрудничество на Международната конфедерация на профсъюзите с България, което може да подобри социалния диалог в страната ни, включително и между работниците и работодателите. Шарън Бъроу подчерта и усилията на Международната конфедерация на профсъюзите за активен диалог с представителите на бизнеса и правителствата по света за справедливо заплащане на труда и създаването на устойчиви бизнес модели.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.