Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Валери Симеонов: Средното образование да се обвърже с икономическите нужди

Валерий СимеоновВалерий Симеонов

Държавни стипендии за младежите и обвързване на икономическите нужди на различните райони със средното образование. Такива мерки срещу демографската криза предложи вицепремиерът Валери Симеонов в ефира на БНТ.

"Има два начина. Единият е още от средното образование да има обвързаност с нуждите на икономиката на България. Той е свързан с държавния жп транспорт, с държавната инфраструктура, която осигурява жп превозите. Този пример, този модел, е много добър. Той трябва да се предложи и на регионално равнище, съобразно регионалните нужди на съответните регионални икономики. Например нормално е в областите Добрич, Варна и Бургас приоритет да се дава на образованието на кадри в туризма, а също и на кадри в земеделието, което да осигури един тил, пояс, прилежащ към крайбрежието, в който да се отглеждат еко зеленчуци, еко плодове и т.н. Всички тези неща предопределят профила на образованието, но той трябва да е обвързан с конкретните нужди на икономиката“, посочи Валери Симеонов.

По думите му трябва да се насърчава оставането на младите хора в България. „България е нашата родина. Трябва в края на краищата не само да очакваме от нея, но и ние да сме готови нещо да дадем“, каза още той.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.