Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Половината депутати се писаха русофили

44-е Народное собрании Болгарииснимка: news.bg44-е Народное собрании Болгарии

Почти половина депутати в 44-ото Народно събрание – 114 от всички 240, са станали членове на парламентарната група за приятелство с Русия. Това стана ясно от списъци, публикувани от НС в края на седмицата.

Русофилите в парламента са от всички партии. Традиционно те формират най-голямата група за приятелство, която е далеч по-многобройна от всяка друга, но сега са на път да отбележат рекорд.

В 43-ото НС „приятели” на Русия са били 76 депутати. В 42-ия парламент, по време на кабинета „Орешарски”, през русофилската група са преминали 137 души. Това обаче не е първоначалният им брой, а включва и тези, които са влезли на мястото на напуснали.

За пръв път БСП и ГЕРБ са се споразумели да излъчат по един съпредседател на групата. Това са Антон Кутев от социалистите и Красимир Велчев от партията на Бойко Борисов. Заместници са им Волен Сидеров и Веселин Марешки.

Групите за приятелство са неформални структури, дейността им не е регламентирана в правилника на НС. Всеки депутат може да се запише в която иска и в колкото пожелае

Втората по големина група за приятелство в 44-ото НС е тази за Китай – 70 депутати с председател Димитър Бойчев от ГЕРБ и заместник Жельо Бойчев от БСП. С 62-ма „приятели” в парламента са САЩ, водени от Джема Грозданова от ГЕРБ със заместник Крум Зарков от БСП.

От четирима депутати се състои групата за приятелство с КНДР – земеделецът Спас Панчев от коалиция „БСП за България” е председател, Пламен Христов от „Воля” му е заместник, Димитър Георгиев и Стоян Мирчев от БСП са членове. / Труд

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники