Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Екатерина Захариева: Всички български институции работят за влизане в Еврозоната и в Шенген

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева

„Много е важно България да покаже, че може да постига консенсус по време на Председателството на Съвета на Европейския съюз. Съюзът трябва да осъзнае, че солидарността е много важен елемент за опазването на външните граници, но трябва да сме наясно и с това, че само изменение на Дъблинския регламент може да доведе до дългосрочно решение на проблемите с миграцията. Западните Балкани и политиката на добросъседство ще бъдат основен приоритет не само по време на Председателството, но и в рамките на мандата на правителството”. Това заяви заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева пред българските ръководители на дипломатически мисии на Годишната посланическа конференция, която е посветена на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Първият дипломат на страната припомни, че за България присъединяването към Шенген е основен приоритет, за който се полагат много усилия от всички български институции институции. „Трябва да работим активно, за да засилим участието си в Икономическия и валутен съюз. Сега е моментът да се възползваме и да направим опит да влезем в механизма ЕRМ-2 – стъпката предхождаща членството ни в общия валутен съюз”, поясни Екатерина Захариева пред ръководителите на мисии.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники