Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Вицепремиерът Екатерина Захариева в Сърбия: ЕС е съюз на мир и ценности, готови сме да споделим опита и грешките си по време на нашия интеграционен процес

Екатерина Захариева и Ивица ДачичЕкатерина Захариева и Ивица Дачич

ЕС е съюз на мир и ценности, готови сме да споделим опита и грешките си по време на нашия интеграционен процес. Това каза министърът на външните работи на България Екатерина Захариева  след среща с министър на външните работи Р Сърбия Ивица Дачич, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“ в Белград.

„Вярваме, че ЕС няма да е пълноценен и завършен без пълноправно членство на страните от Западните Балкани. Това е единствената възможност за развитие, за работещи институции, мир, икономически просперитет“, коментира министър Захариева.

„Призивът ни е - помогнете ни, за да ви помогнем. Трябва да имаме ясен план за всяка една от държавите. Искаме да имаме ясен план заради гражданите на Сърбия“, поясни Захариева и допълни, че присъединяването към ЕС може да не стане в следващите 2-3 години, но младите в Сърбия трябва да имат ясна перспектива.

„Искам да ви уверя, че всички усилия и реформи, дори и тежки, си струват повече отколкото очаквате“, каза още Екатерина Захариева и даде за пример приемането на България в ЕС. По думите й БВП на страната преди присъединяването й в ЕС е бил около 25 млрд. лв., а сега е към 92 млрд., доходите са се увеличили с 4 пъти, безработицата е около 7%, а на места и по-малка. „Това показва какво направи ЕС и членството ни там. 14 млрд. лв. само за 10 години от фондовете“, каза още тя. По думите й с европейската солидарност са построили десетки училища, пътища, болници.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники