Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Радев: МиГ-29 не отговарят на съвременните изисквания

Румен РадевРумен Радев

"По никакъв начин не може да отпадне проектът за закупуването на нов тип изтребители за нуждите на Военновъздушните ни сили", заяви президентът Румен Радев в понеделник.

Той коментира последната идея на военния министър Красимир Каракачанов, който предложи преди да се тръгне към покупката на нови изтребители да се ремонтират старите съветски машини МиГ 29, които могат да се използват до 2029-2030 година, когато изтича ресурсът им.

Според президента колкото и добри да са МиГ-овете, те не отговарят на съвременните изисквания.

"Второ, ние трябва да мислим за съвместимост. Все пак България е член на НАТО. МиГ-29 не е съвместим с нашите партньори. И друго важно нещо е, че разходите за отбрана трябва да бъдат ефективни. Трябва да решим какво правим с новия самолет и тогава вече да решим за колко време и как ние ще осигурим прехода към него чрез поддръжката на МиГ- 29", коментира Радев, който се срещна с командирите на военните формирования в Бургас.

Държавният глава допълни още, че не е рентабилно да се влагат пари в ремонт на сегашните изтребители.

"За България е много важно да има силни военноморски сили, които да гарантират икономическите и енергийните ни интереси." Това каза още президентът Румен Радев, цитиран от БТА.

По думите на държавния глава това означава нова техника, високо подготвен състав, добри условия за подготовка, мотивация. Той обясни, че бюджетът за отбрана трябва да се увеличи, но и да се разходва разумно.

"Към нашите военноморски сили трябва да се отнасяме с голямо внимание и уважение. Значението на Черноморския район непрекъснато нараства, а тук се пресичат нарастващи геополитически интереси", добави Радев. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники