Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Антикорупционният фонд внесе сигнал до новия ни приятел Юрий Чайка

Антикорупционният фонд внесе сигнал до новия ни приятел Юрий Чайка

Николай Стайков и адвокат Грета Ганева от Антикорупционния фонд станаха първите, които днес внесоха сигнал в главна прокуратура, с опция да се възползваме от подписаната спогодба за сътрудничество с руската Генерална прокуратура.

Става въпрос - да се провери разследване на "Ню Йорк Таймс" от края на 2014 г., в което се казва, че руският депутат Александър Бабаков е предложил подкуп на български зам.-министър във връзка с "Южен поток". Въпросният зам.-министър на икономиката Божан Стоянов добросъвестно е подал сигнал за това в ДАНС и сега от Антикуропционния фонд питат докъде е проверката след 2 години и 9 месеца.

Освен това вносителите на сигнала споделиха пред журналисти, че имат данни, че депутатът и неговият сътрудник са влизали многократно в България в нарушение на наложените им международни санкции.

В деловодството бе подаден сигнал до прокуратурите на Република България и Руската федерация.

Антикуропционния фонд счита, че следва да бъде извършена проверка

- кога и на какво основание Александър Бабаков е посещавал Република България
- какви срещи е организирал и дали на срещите не е присъствал и неговият сътрудник Александър Воробьов,
- осъществявали ли са те самостоятелни срещи с български лица от високите етажи на властта
- с кои лица са били извършвани срещите, заемали ли са тези лица висши длъжности и дали на тези срещи не са били отправяни корупционни предложения или извършвани корупционни сделки, включително и във връзка с проекта „Южен поток“.

Освен извършване на проверка по изложените данни за установяване дали са налице извършени корупционни престъпления, очакваме българската прокуратура да провери и дали Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е събрала информация, и в случай, че такива са били извършени, да повдигне съответните обвинения до осъждане на виновните лица. / Клуб Z

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники