Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Предлагат облекчен режим за получаване на "синя карта"

Валерий Симеоновснимка: dnevnik.bgВалерий Симеонов

"Днес в Народното събрание ще бъде предложен на групата на ГЕРБ и Обединени патриоти готов завършен текст, който подготвяме вече в продължение на близо четири месеца", обяви вицепремиерът Симеонов.

Завършеният законопроект за промяна ще бъде предложен между двете четения на промените в Закона за МВР. Промените предвиждат отпадане на необходимостта всяка година да се подновява синята карта за тези, които са я получили, удължаване на срока й за четири години.

Отпадат специалностите, които са били определени досега и на практика всяка категория служители ще могат да получат синя карта. Списъкът е регламентиран в Закона за трудовата мобилност. Дължимата такса за получаване на "синя карта" ще бъде намалена от 400 лв. на 250 лв.

Въвежда се ускорена процедура за получаване на синя карта за граждани на трети страни, които са пребивавали в последните пет години на територията на страната с форма на трудово разрешение за работа.

Премахва се и заложеният за работодателите пазарен тест за всяка специалност, по която те биха желали да привлекат висококвалифициран специалист. Промените Симеонов определи като "революционни".

Срокът за получаване на "синя карта" става 37 дни.

Валери Симеонов обяви, че продължават усилията за облекчаване на процедурата за българско гражданство. Той посочи, че към момента се проточва процедурата. Вицепремиерът благодари на вицепрезидента Илияна Йотова за последователната и работа в тази насока. Целта е срокът да бъде скъсен на шест месеца.

Той бе категоричен, че има несъвършенства в законите и проблемът с българското гражданство е тежък. Симеонов констатира, че имаме 53 хиляди заявления със съответните изрядни документи на граждани на Македония, които не могат да станат български граждани, поради несъвършенства в законите. " Търсим решения и там да получим една ускорена писта за издаването и за получаването на гражданство от тези хора", увери още Симеонов. / news.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.