Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Беата Шидло: България трябва да влезе в Шенген

Беата Шидло и Бойко БорисовБеата Шидло и Бойко Борисов

Радвам се, че мога да съм ваш гост. Както каза моя приятел Бойко Борисов България и Полша са страни, които ги свързват много неща. Ние сме приятели и днешната ни среща показа, че България и Полша имат много общи неща. Това заяви премиерът на Полша Беата Шидло след срещата си с Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Радвам се, че мога да съм гост на премиера в период, когато България се подготвя за председателството на ЕС от 1 януари и именно България ще бъде страната, която ще председателства ЕС и Полша свързва с това председателство големи надежди, добави Шидло. Тя обясни, че Полша смята, че единността в ЕС и нашия регион е основа за бъдещето и развитието в ЕС.

„За нас е важно да сме заедно. Имаме много общи теми, инфраструктура, социална политика и политически теми разбира се и сигурността. Благодаря, че България толкова добре се справя със задълженията си да защитава външните европейски граници. Действително тези задължения, които са наложени на България се изпълняват. Това показва, че е възможно чрез ангажираност да се води ефективна политика и благодаря сърдечно на България за това, подчерта полският премиер.

Тя допълни, че България трябва да бъде страна, която ще влезе в Шенген. Полша е отворена за сътрудничество ЕС да се разширява. Политиката към Западните Балкани трябва да е отворена. Искаме да има единство и солидарност, каза още Беата Шидло.

Всички имаме разбирането, че на Балканите, ако младите нямат преспективата , те ще отидат в други страни. Затова с много такт, с разговори, с диалог взаимни компромиси и мотивирано убеждаване на колегите в ЕС трябва да дадем перспектива за Балканите – най-вече за младите хора. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата с полския си колега. Българският министър-председател обясни, че в противен случай младите ще заминат от Балканите в други страни. Като начин да бъдат задържани той посочи - присъеднияване, свързаност, култура, бизнес.

По време на разговорите на двамата премиери е била засегната и темата за добросъседството, за разбирането ни за НАТО и ЕС. Разговаряхме дълго и за срещата с Макрон във Варна, премиерът на Полша ми благодари за подкрепата за Полша. Категорични сме, че трябва да положим усилия там, където сме се забавили, да положим усилия да бъдем единни и да не бъде Европа на две скорости, каза Борисов.

С общи усилия с колегите на Вишеградската четворка, ще поработим така, че на Балканите всички да се чувстваме равноправни членове на ЕС. Всяка държава има какво да решава – но разбирателството, разбирането за общ ЕС ще ни помага. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.