Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Влизат в сила нови мерки за контрол на шофьори упортебили алкохол и наркотици

Влизат в сила нови мерки за контрол на шофьори упортебили алкохол и наркотициснимка: kanal3.bg

Нова наредба за установяване употребата на алкохол и наркотични вещества от шофьори действа от днес. Кръвни проби за наличие на алкохол се вземат в спешните центрове в страната. Тестове вече могат да установяват и наличие на наркотик в кръвта дори седмици след употребата.

От днес вакуумните епруветки с консервант и антикоагуант са най-после легитимни - без възможност за груба манипулация на изследванията.

Нормoтворците се съобразиха с експертите и премахнаха методи за изследване от преди повече от век. Измерването се осъществява само със съвременни газхроматографи. Както и на наркотичните вещества, техните аналози и метаболити. А някои от тях остават в организма, седмици след употребата им.

Владимир Тодоров: Дори преди 2 седмици да сте пушили, или да сте се боцкали, въобще не помисляйте да сядате зад волана защото технологиите ще ви установят и най-малкото ще бъдете лишени от правото да управлявате една или две години или глобени с няколко хиляди лева,

Освен в определените от закона случаи, лабораторни тестове се назначават и ако шофьорът реши да оспорва показанията на дрегера или полевият тест. Затова и уличеният шофьор ще си ги плаща накрая. / БНТ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.