Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов: Балканите трябва да станат пример в Европа

Борисов: Балканите трябва да станат пример в Европа

"Балканите трябва да станат пример в Европа, а не място за войни и убийства. Едно от най-важните неща в условията на сложна геополитическа обстановка е да излъчваме мир и стабилност". Това заяви премиерът Бойко Борисов след четиристранната среща с министър-председателите на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Михай Тудосе и с президента на Сърбия Александър Вучич.

Той подчерта, че естественото място на Сърбия е в ЕС и четирите държави заедно полагат усилия, за да може този процес да се ускори. Това ще е в полза на сигурността на Балканите, смята българският премиер.

България има редкия шанс след нейното председателство да са Австрия и Румъния, които да направят Дунавската и Черноморската стратегия, а Сърбия е важна държава в тази посока, убеден е Борисов.

„Не се учудвайте, че Вучич е тук, защото на Балканите няма велики, всички сме равни. Това са сигнали към Брюксел, че в този регион има отговорни политици, готови да оставят назад това, което пречи, и да следват градивното”, каза още той.

Борисов подчерта, че срещата между четирите държави не бива да се отъждествява на Вишеградската четворка.

„Това, че интересът на държавите ни в инфраструктурните проекти съвпадат, ни прави партньори. Доволни сме за европейската солидарност и помощ, нашата цел не е да се конфронтираме, а с аргументи, резултати и толерантност да предложим варианти как и по-бързо да се постигне бързо присъединяване на Сърбия към ЕС. Нашият глас се чува, защото имаме мотиви и програма. Това, което предлагаме, е присъединяване в полза на цяла Европа. Днес правим нещо добро за Европа”, каза още Борисов.

Работим по инфраструктурни проекти между четирите държави, а за Сърбия е важна вътрешната енергийна връзка с България. Сърбия се намира на пътя към Европа и съм благодарен, че Румъния и България ни дават подкрепа, заедно можем да направим много за стандарта на нашите граждани, заяви сръбският държавен глава Александър Вучич.

Той обвини ЕС в двоен стандарт като сравни референдума в Каталуния с признаването на независимостта на Косово.

„Защо трябваше да ставаме жертва на двоен стандарт? Ние ще се борим за държавата си и съм благодарен на приятелите си, че ме изслушаха. Ние ще продължим трудните реформи, ще развиваме все по-добри отношения и ще успеем да допринесем за благополучието на народите си”, каза Вучич.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас изрази убеденост, че заедно с ръководители на приятелски държави Балканите могат да изиграят съществена роля. Те са критични за Европа регион, който в миналото е пораждал безпокойства, но днес може да роди надежда за сътрудничество, коментира той.

„Трябва да се справим със сериозни предизвикателства. Четирите страни можем да умножим силата си в името на обща цел – Сърбия заслужава да върви с бързи стъпки към ЕС. Следващото председателство на ЕС трябва да бъде по същество балканско, да има разговор за бъдещето на Западните Балкани и включването им в ЕС”, добави гръцкият премиер.

ЕС трябва да изиграе ролята, за която е призван - да укрепне международната му роля, да укрепи демокрацията и да реши собствените си проблеми. Най-напред ще бъде поставен на изпитание именно в нашия регион, каза още Ципрас.

По негови думи обединението на Кипър е едно от тези предизвикателства, които стоят пред ЕС. Връзката с държави като Сърбия също са проблем, който ЕС трябва да реши, смята той.

Всички сме част от Западните Балкани и можем да сме вход или изход от Европа, имаме едни интереси, коментира румънският премиер Михай Тудосе.

„Всички страни имаме интерес да имаме енергийна независимост, електрическите връзки са много важни. Четирите страни трябва да действаме като един партньор по отношение на ЕС. Трябва да се координираме за инфраструктурните проекти, да се развие една мрежа по големите европейски коридори. Убеден съм, че имаме прагматично партньорство, имаме срокове, цели, проекти, които да следваме. Трябва да оползотвори големите шансове, които имаме”, обобщи Тудосе. / Дарик

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники