Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът: Добрите отношения между народите зависят и от личностите на големия творчески дух и културата

Президентът: Добрите отношения между народите зависят и от личностите на големия творчески дух и културата

Творците задават високия хоризонт и придвижват напред стремежа да върнем на водеща позиция в съвременния свят хуманистичните идеали  и духовните ценности. Близостта на взаимоотношенията между държавите и народите се основава не само на политическите контакти и договори, а зависи и от личностите на големия творчески дух и култура. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемонията по връчване на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ на художествения ръководител и директор на Мариинския театър на Санкт Петербург Валерий Гергиев на „Дондуков“ 2.

Държавното отличие беше връчено в знак на признание за големите заслуги на Валерий Гергиев в областта на културата и изкуството и за приноса му за укрепване на културните връзки между Република България и Руската федерация.

„Маестро Гергиев е мащабна фигура за световната музикална сцена. Четвърт век с неподражаема виртуозност и артистичност дирижира оркестъра на Мариинския театър. Работи с най-прочутите филхармонични оркестри в света. Има творческо сътрудничество с най-престижните световни оперни театри”, заяви президентът.

„Като приятел на България бих желал да продължа да изпълнявам своята мисия – да развивам културните отношения между нашите страни. Смятам, че бихме могли сериозно да допринесем за тази кауза, като поканим големи български театри и оркестри в Русия“, заяви по време на церемонията Валерий Гергиев и призова за повече общи каузи, които да стимулират творческия дух у младите поколения в двете държави.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.