Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ЕК иска от България да въведе европейските правила за безопасност на жп транспорта

ЕК иска от България да въведе европейските правила за безопасност на жп транспортаснимка: bnr.bg

Европейската комисия (ЕК) продължава две наказателни процедури срещу България. Едната е свързана с железопътния транспорт, а другата – с инфраструктурата за алтернативни горива.

ЕК иска от България да приведе всичките си национални правила в съответствие със законодателството на ЕС относно безопасността на железопътния транспорт - (Директива 2004/49/ЕО).

Директивата изисква държавите членки на Европейския съюз (ЕС) да създадат независим орган по безопасността и независим орган за разследване на произшествия и инциденти, както и да разпределят задачи и отговорности по безопасността на различните участници в железопътния сектор с цел да се гарантира, че те не се припокриват или не се намесват помежду си.

Към днешна дата обаче България не успява да гарантира независимостта на разследващия орган и да му предостави достатъчно ресурси, констатира ЕК.

Срокът за предприемане на мерки от страна на България е два месеца, в противен случай ЕК може да заведе дело.

ЕК настоява освен това България, както и още осем държави от ЕС (Дания, Естония, Франция, Литва, Малта, Полша, Румъния и Швеция), да транспонира изцяло правилата на ЕС относно разгръщането на инфраструктурите за алтернативни горива.

Директивата определя минималните изисквания за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива, включително пунктовете за презареждане на електрическите превозни средства и пунктовете за зареждане с природен газ и водород. Тя трябваше да се въведе в националните законодателства най-късно до 18 ноември 2016 г. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.