Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борбата с престъпността и корупцията продължава на думи, но с малко реални успехи

Борбата с престъпността и корупцията продължава на думи, но с малко реални успехиснимка: bnr.bg

Борбата с организираната престъпност и корупцията е актуална тема у нас от началото на прехода. Била е обект на множество дискусии и форуми, но резултатите сочат, че страната ни не е в състояние да ѝ противодейства ефективно. Гражданският форум „Европейски съюз-Русия“ заедно с мрежата за гражданско действие „БлуЛинк“ представиха акцентите от провелата се кръгла маса на тема „Перспективи за сътрудничество между правоприлагащите органи на ЕС и гражданските разследващи групи за борба с трансграничната политическа корупция". В нея участие взеха бивши и действащи прокурори и следователи от страни-членки на ЕС, както и от Русия и Украйна. Целта бе да бъдат изяснени механизмите, по които гражданското общество и журналистите могат да подпомогнат работата на прокуратурата, подавайки различни сигнали и информация за нередности, както и да се обсъдят сполучливите модели и проблемите, които прокурорите срещат в борбата си с корупцията по всички етажи на властта. Какви са изводите от нея, обобщава Павел Антонов - представител на „БлуЛинк“-България:

Един от тях беше за изключителната важност на прозрачността на сътрудничеството между прокуратурите и органите за борба с корупцията в различните страни. Самите прокурори заявиха това, колко важно е обществото да знае по какъв начин те работят съвместно. Подчертаха ролята на медиите и гражданските организации като ключова за това те да получават подкрепа в работата си, защото се сблъскват с различни форми на натиск. Друг важен извод беше необходимостта от координирани звена във всяка от страните-членки на ЕС, които да се борят с корупцията. Това е нещо, което се обсъжда в България, а вече работи успешно в Испания и Италия от години.

Т. нар. антикорупционен орган у нас все още не е одобрен от парламента, но дори такъв да заработи, има риск да се превърне в поредната държавна структура с огромен бюджет и без реални ползи за гражданите или борбата с корупцията. Антонов изрази своето огорчение от липсата на интерес от страна на институциите, действащи в секторите „Сигурност“ и „Борба с организираната престъпност“:

За жалост, поканите, които изпратихме до българските институции, които се занимават с борба с корупцията, бяха любезно отказани или останаха без отговор. Съжалението ми е напълно искрено, защото смятам, че чухме много полезни неща, от които всеки, който се бори с корупцията, може да извлече практически ползи.

Участниците са бил категорични, че сътрудничеството между България и Русия и страните - членки на ЕС, в областта на правоприлагането е изключително полезно. Относно съвместната работа между страните от ЕС, прокурорите смятат, че държавите трябва да положат усилия да попречат на представителите на организираната престъпност и участници в корупционни схеми да останат безнаказани заради „вратички“ в законите или пропуски. Посещението на руския главен прокурор Юрий Чайка у нас, също е било обсъдено на кръглата маса. Липсата на информация за сключените споразумения и решенията, които са взети по време на срещата му със Сотир Цацаров, будят притеснения, тъй като все още не са оповестени публично, а това е важно условие за прозрачността в управлението, към която институциите усилено се стремят, поне на думи, смятат участниците.

Хари Хумел - директор „Политики“ в Холандският Хелзинкски комитет, заяви, че борбата с корупцията и борбата за човешки права трябва да се водят заедно, но това не се случва, заради отказ на някои от държавите-членки да съдействат на разследващите по някои крупни междудържавни престъпни афери. Нужен е и по-строг контрол по отношение на финансирането на различни проекти от Русия и трети страни на територията на ЕС, тъй като има данни за пране на пари на руски олигарси в различни европейски държави. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.