Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България - медиатор в отношенията между страните - членки на ЕС

България - медиатор в отношенията между страните - членки на ЕС

Представителството на Европейската комисия в България бе домакин на дискусия за предизвикателствата, с които страната ни ще се сблъска, след като поеме председателството на ЕС от 1 януари 2018 година. Нейни организатори са Европейското движение и Съюзът на европейските федералисти.

Новият европейски политически сезон със сигурност няма да е лесен и предвидим. Проблемите, които очакват своите ефективни решения, са твърде много, а страната ни трябва да влезе в трудната роля на медиатор, който да съдейства за реализирането им. Във форума участие взеха евродепутатите Андрей Ковачев и Петър Курумбашев. Видеообръщение изпрати и колегата им Светослав Малинов. В него той изтъкна успеха, който ЕС постигна с разрешаването на една криза, която поставяше на карта неговото единство и бъдеще:

Бих искал да споделя нещо, за което вече никой не говори и то е, че явно ЕС успя да облекчи кризата с бежанците и мигрантите. Преди година и половина всяко изказване започваше с това. Споразумението с Турция работи. Безотговорна беше позицията да се атакува то, когато беше сключвано. То беше добро за България и един от основните инструменти на европейската политика, който се оказа успешен. През последните месеци европейските политици подготвят споразумения със северноафрикански държави, за да се предотвратят бъдещи вълни от бежанци и мигранти и натиска върху ЕС.

Относно преговорите за Брекзит, под чиято сянка ще преминат следващите месеци, Малинов изрази надежда, че част от най-трудните решения ще бъдат взети до края на тази година. Така България ще има времето и възможността да се опита да реализара някои от своите цели като председател на ЕС.

Приоритетът „Западни Балкани“ отново бе сред темите, които предизвикаха най-голям интерес. Според Андрей Ковачев това, че страната ни ще бъде гласа на своите западни съседи в съюза, не бива да бъде натоварвано с нереалистични очаквания. България не може да се ангажира с конкретна дата за присъединяването им към европейското семейство. Онова, което може да направи, е да инициира дебати и да потърси консенсус с останалите държави-членки по темата. Подобна среща предстои през май. Депутатът допълни, че за съседите ни е много важно, европейските граждани да не бъдат делени на първа и втора категория хора, а самият съюз да не бъде разделян на център и периферия. Общата външна политика и политика за сигурност пък биха позволили на гражданите да живеят по-сигурно и във физически, и в социален план.

Ковачев обърна внимание и на друг важен проблем, а именно - нивата на евроскептицизма в ЕС. Според него в обществото продължава да витае недоверие спрямо ЕС. Въпросът защо ни е нужно членството в него, продължава да противопоставя хората, а от такъв дебат няма никаква полза. Обикновените хора смятат, че той ни диктува как да живеем и какви правила да спазваме.Това е един предразсъдък, който е насаден и подхранван от антиевропейски настроени организации, които, въпреки относително високия процент на оптимизъм у нас спрямо членството в ЕС, успяват да внушат, че страната ни търпи само негативи от членството си в него.

Петър Курумбашев пък заяви, че по отношение Шенген ще бъде организирана среща между български и румънски евродепутати през ноември. На нея, освен приемането на обща декларация за членство, която ще включва и Хърватия, ще бъдат обсъдени и проблемите, свързани с командироването на работниците от и към различни държави-членки. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.