Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Говорит Москва: Предизвиква съжаление, че България ни обяви за заплаха

Говорит Москва: Предизвиква съжаление, че България ни обяви за заплаха

"Предизвиква съжаление, че парламентът на България все пак одобри внесения от правителството доглад "За състоянието на националната сигурност на Република България през 2016 г.", в който Русия е посочена като една от заплахите."

Това се казва в изявление на Министерството на външните работи в Москва.

Според дипломатическото ведомство "съдържащите се там пасажи рязко дисонират с декларираните от сегашното правителство на Бойко Борисов намерения да развива отношенията с Русия в търговско-икономическата, енергийната и културно-хуманитарните сфери", се казва още в документа.

Оттам са впечатлени, че докладът е бил приет с незначителен превес на гласовете на управляващата партия ГЕРБ.

"Подчертаваме, че определянето на страната ни в качеството на заплаха изобщо не отговаря на настроенията на местното население: според проведеното неотдавна от българските социологически агенции изследване, 85 на сто от анкетираните не виждат в руската външна политика каквито и да било рискове за България. Откъде тогава изникват такива пасажи? Ако е по нашепване на западните партньори, те явно се опитват да внесат разпад в руско-българското многопланово взаимноизгодно сътрудничество", гласи изявлението.

То завършва по следния начин:

"При това е учудващо, че такива откровено русофобски документи се утвърждават от парламент, в който почти половината депутати (116 от 240) са в Групата за приятелство с Русия. Изглежда, участието в нея за определени парламентаристи изобщо не е признак на конструктивна прагматична настройка в отношенията между нашите страни. По-специално съпредседателят на споменатото обединение, депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев, гласува "за" приемането на доклада. Искаме да ви попитаме, г-н Велчев, страхувате ли се от нас?

В Русия има други представи за приятелството. Ако ще бъдем приятели, нека бъде искрено." / Клуб Z

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники