Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Юнкер: Европа е част от ДНК-то на България

Юнкер: Европа е част от ДНК-то на България

„Европа е част от ДНК-то на България и от първия ден на присъединяването си тя се държи като основател на Съюза, докато някои от основателите му невинаги се държат като такива“. Така председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обобщи разговорите, водени днес в Брюксел между правителството и Колежа на комисарите, посветени на предстоящото Българско председателство.

На съвместна пресконференция с министър-председателя Бойко Борисов и българския еврокомисар Мария Габриел Юнкер посочи, че харесва логото на Българското председателство – „Съединението прави силата“ и изрази очакване този принцип да бъде доказан през следващите шест месеца. „България ще бъде столицата на Европа през идните шест месеца и това е уникална възможност за тази толкова красива страна, за прекрасния й народ да покаже, че българите знаят какво е Европа”, каза председателят на Комисията.

Борисов и Юнкер съобщиха, че на заседанието са проведени ползотворни дискусии по редица въпроси, но откроиха темата за Западните Балкани и инфраструктурата, чрез която да се постигне свързаност на континента.

„Предстоят преговорите по Брекзит. Това е рядък шанс Балканският полуостров да може да замести излизащата от ЕС Великобритания. Дълги години този въпрос не беше слаган на масата“, посочи Бойко Борисов. „Ако изградим жп линиите, пътища между столиците, ще има възможност за обединение в региона“, подчерта той.

Жан-Клод Юнкер изрази своята и на Комисията подкрепа за българо-гръцкия проект за железопътна връзка между Солун и Русе.

„Що се касае за отношенията ни с Турция, България е пример за добросъседство“, коментира още българският премиер и допълни, че страната ни ще продължи да държи добрия тон и връзки в това отношение.

На пресконференцията Жан-Клод Юнкер беше категоричен, че България е готова за еврозоната и за Шенген и ако кандидатства, ще я подкрепи. И допълни, че очакваният мониторингов доклад за страната ни ще бъде положителен.

По време на съвместното заседание бяха разгледани и въпросите за общия енергиен съюз и за газовия хъб „Балкан“. „Няма тема, по която да нямаме синхрон с представителите на Европейската комисия“, заключи премиерът Борисов.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники