Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

И по гражданско образование българчетата са последни в ЕС

И по гражданско образование българчетата са последни в ЕСснимка: btvnovinite.bg

Българските осмокласници са на последно място в ЕС по граждански компетентности. Освен това само 42% от тях смятат, че трябва винаги да спазват законите, за да бъдат добри граждани, а едва 35% категорично не са съгласни, че жените не бива да се занимават с политика. Това показват резултатите от участието ни във 2-то международно изследване на гражданското образование ICCS 2016.

Първото издание на изследването, което цели да установи как училището подготвя младите хора за ролята им на активни граждани, е проведено през 2009 г. Във 2-то издание са взели участие 94 хил. ученици от 24 държави и административни региони - 16 от Европа, 3 от Азия и 5 от Латинска Америка. У нас изследването е проведено между 7 март и 20 април 2016 г., като в него са участвали 2966 ученици от 8-и клас от 147 училища.

Средният резултат на българските осмокласници е с 19 точки по-добър от първото изследване, но остава под средното ниво - 485 точки от максимални 1000 т. Това ни нарежда на опашката сред държавите от ЕС и на 16-та позиция от общо 24-те страни. Най-висок резултат са показали учениците от Дания - 586 т., следвани от тези от Китайски Тайбей - 581 т. и Швеция - 579 т. На дъното по граждански компетентности са тийнейджърите от Мексико (467 т.), Перу (438 т.) и Доминиканската република (381 т).

Извън познавателните въпроси изследването регистрира и нагласите на учениците по важни обществени въпроси. Тук нашите ученици отново се открояват в няколко области. 60% от тях са посочили изучаването на историята на страната си като характеристика на добрия гражданин, докато този процент при връстниците им от другите страни е 38 на сто. Докато у нас 25% от учениците смятат, че трябва да показват уважение към представителите на правителството, в другите държави този процент средно е 35%. Само 19% от запитаните у нас смятат, че трябва да следят политическите събития в медиите или в интернет, докато в другите 24 държави средно 29% от учениците са на мнение, че трябва да бъдат осведомени.

В две от характеристиките на добрия гражданин от гледна точна на индивидуалното поведение родните осмокласници изпъкват пред връстниците си. У нас 53% от младежите са посочили, че той трябва да се труди упорито (срещу 42% средно за ICCS), а 50% - че трябва да полага усилия, за да запази природните ресурси (срещу 49% средно за ICCS). / Сега

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.