Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Каракачанов: Нашата амбиция е и трите проекта за модернизация да се движат едновременно

Каракачанов: Нашата амбиция е и трите проекта за модернизация да се движат едновременноснимка: bgnes.com

България има амбициозната цел да проведе проектите си за модернизация на Въоръжените сили. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който откри Българо-американски форум на отбранителната индустрия, предаде репортер на БГНЕС.

„Нашата амбиция е и трите проекта да се движат едновременно. И другата ни голяма амбиция е, чрез тези проекти за модернизация на Българската армия, търсейки партньорите, с които да ги осъществим, ние да дадем възможност и на българските предприятия, които са в този бранш да участват в тези три проекта, за да могат те да възстановят способностите, които сме имали, за да могат да участват, а и в края на краищата това би било един много мощен стимул за българската икономика”, посочи Каракачанов.

Той увери, че амбицията му като министър на отбраната, но и амбицията на българското правителство е да вървят в тази посока модернизация на трите вида въоръжени сили с трите проекта за нови изтребители, за корабите за флота, и за бронираната машина за пехотата, защото ние много добре осъзнаваме не само задълженията, които ние имаме като страна членка на НАТО.

„Много дълго време някои от моите колеги политици разсъждаваха, че средствата за модернизацията на армията могат да бъдат отлагани, тъй като вече ние като член на НАТО имаме необходимите гаранции за нашата сигурност. Истината е, че когато ти искаш да бъдеш уважаван член в една международна организация, каквато е НАТО, ти трябва да имаш способностите и не само да се опираме на прословутия Член 5, а и много добре да четем членовете преди това, член 3 примерно”, каза министър-председателят.

„Точно от тази гледна точка, макар и позакъснели във времето, тъй като според мен тези проекти трябваше да бъдат задействани поне преди 10 години и вече да са реализирани, на нас се пада като правителството и на мен като министър на отбраната тежката, но в същото време бих казал и отговорна, а и благородна по отношение на нашата сигурност и въоръжени сили задача, да придвижим напред тези проекти, да дадем на нашите въоръжени сили нови възможности.", заяви българският военен министър. 

Американският посланик Ерик Рубин приветства участниците във форума, като подчерта, че партньорството ни в отбраната е по- силно от всякога.

Той акцентира върху това, че днес всички са изправени пред нови заплахи - тероризъм, мигрантски потоци, затова трябва да се пази сигурността на държавата и нейните граждани.

"Ние оставаме партньори и приятели като се борим рамо до рамо", подчерта Рубин.

От думите му стана ясно, че САЩ приветства усилията ни за увеличаване на парите за отбрана.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.