Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Каква Европа искат българските младежи?

Каква Европа искат българските младежи?

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни проведе дебат с ученици и студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Срещата беше част от работно посещение на Председателския съвет на Европейския парламент в столицатапо повод наближаващото председателство на Съвета на Европейския съюз, което България поема от януари 2018 г. Дебатите засегнаха важни за младите хора теми като образование, културен живот, отношение към хората с увреждания, търсене и намиране на желаната професия, възможности и трудности. Антонио Таяни приветства младежите, като се обърна към тях с думите:

В Европейския парламент всички заедно работим за хората. В момента най-важното нещо за нас е да смалим дистанцията между европейските институции и хората. За да се случи това по-лесно, трябва да променим начина си на общуване. Младите хора не следят нашата комуникация, защото тя е доста бюрократична в момента. Посланията трябва да са ясни и да обхванат и социалните медии. Гласът на младите хора е важен. Тук сме, за да осъществим директен контакт с вас.

Българските младежи показаха изключително голям интерес към срещата, която беше на тема "Гласът на младите: Каква Европа искаме?". Всички те бяха активни, добре запознати с дейността на Европейския парламент и готови да задават въпроси, важни за тяхното настоящо и бъдещо развитие като европейски граждани. Каква Европа искат младежите, какво биха променили в родината си, кои са техните радости и притеснения?

Бих заложил в дневния ред на парламента основните политически въпроси, които са свързани със сигурността и миграцията.Според мен, това са основните проблеми към този момент в Европа, казва Петър

Първото, което бих направила за България и българското образование, е да го извися и европеизирам, категорична е Жана.

Бих премахнал илюзията, която се създава, че всичко е о кей в държавите и че има работа. Това е един изкуствено надут балон, зад който управляващите се прикриват, за да може да съществува Европейски съюз, твърди Иван. И още мнения:

Трябва по-сериозно да се работи върху регионалното развитие.

Ако бях председател на Европейския парламент, бих подпомогнала България да влезе в Шенген.

Бих инициирал разпространяване на европейските ценности сред гражданите.

Бих работил за по-голяма власт на Европейския парламент. Искам Европа да стане нещо като „Европейските щати“.

Искам младите да получават повече възможност за работа и пенсиите на възрастните хора да са по-високи.

Като голям проблем за България беше посочена високата безработица сред младите хора и липсата на мотивация. Антонио Таяни коментира:

За да се намали безработицата сред младите хора, е необходимо да се подсили индустрията. Да се даде възможност за развитие на малкия и средния бизнес. Секторът туризъм е изключително привлекателен и важен за младежите, затова трябва да засилим работата си върху него. Програми от типа на „Еразъм+“ също са полезни и трябва да се разрастват.

Проблемът е не само, че не се полагат грижи, а че младежите имат нереалистични очаквания за това, което ще им бъде предложено, когато стъпят на пазара на труда, смята Калоян.

Според Мина няма добре установена връзка между бизнеса и университетите.

Има много малки градове, например моя роден град Враца, където няма много възможности за младите хора. В тези региони е трудно да решиш, с какво да се занимаваш и как да си намерят работа – казва Стефан. Ето и още мнения на български студенти:

София е пълна с работни места. Въпросът е, кой е достатъчно упорит да търси и да намери.

Смятам, че се полагат усилия за намаляване на безработицата в Европейския съюз, но определено има още накъде да се развива.

Определено мисля, че ще си намеря работа, защото работа в София винаги има. Въпросът е там, че шансът тя да бъде по специалността, която съм завършила, е минимален.

Повече от половината от младежите са на мнение, че в настоящия момент тероризмът е най-сериозния проблем в Европа, а веднага след него се нарежда миграцията на бежанци към европейските държави. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.