Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Премиерите Бойко Борисов и Ли Къцян обсъдиха възможностите за сътрудничество между България и Китай

Премиерите Бойко Борисов и Ли Къцян обсъдиха възможностите за сътрудничество между България и Китай

Висока оценка за дискусиите на днешната Среща на върха по инициативата „16+1“ и постигнатите договорености дадоха министър-председателите на България и на Китай Бойко Борисов и Ли Къцян. Двамата разговаряха в Будапеща, където се проведе форумът.

Премиерът Борисов благодари на Ли Къцян за неговата силна подкрепа и лична ангажираност с инициативата, по която вече започва реализацията на проекти в тази част на Европа, допринасящи за подобряване на инфраструктурата и свързаността в региона. Той посочи, че това ще остане във фокуса на България като следваща страна-домакин на форума, тъй като отговаря и на приоритетите й по време на ротационното председателство на Съвета на ЕС. Министър-председателят потвърди и подкрепата на българското правителство и за другата китайска инициатива - „Един пояс, един път”, както и за Платформата за свързаност между ЕС и Китай.

България цени високо отношенията си с Китайската народна република. Те се основават на традиционно приятелство, взаимно уважение, желание за разширяване на сътрудничеството и за изпълването му с конкретни, практически резултати, каза Борисов. Като области, открити за китайски инвестиции, той посочи енергетиката, инфраструктурата, транспорта, селското стопанство, индустриалните зони, електронната търговия, иновациите, медицината.

Борисов и Ли Къцян отбелязаха откриването в София преди дни на първия Китайски културен център и изразиха очакване той да се превърне в привлекателно средище за културен обмен.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.