Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Всеки трети българин - жител на София, Пловдив или Варна

Всеки трети българин - жител на София, Пловдив или Варна

1/3 от населението на България живее в София, Варна и Пловдив. По данни от 2016 г. това са 78% от всички жители на страната.

Страната ни е с отрицателен прираст от 30 години насам.

Тези данни коментира бившият социален министър и насотящ съветник в МС Христина Христова пред Би Ти Ви.

От 1986 г. насам сме с отрицателен естествен прираст в България - минус 6 на 1000. През 1989 сме били 9 милиона, сега сме около 7 милиона души, посочи тя. 2/3 е тежестта на естествения прираст за състоянието на демографията, 1/3 - на миграцията. И двата фактора са в тревожен тренд, но по отношения на раждаемостта страната ни е на нивото на държави като Гърция, Швейцария, Малта, Кипър, а Германия напромер е по-зле от нас, обясни Христова.

Сред най-големите проблеми освен отрицателният прираст е структурата на миграцията - страната напускат жени в детеродна възраст, като те са половината от младите българи, избрали да живеят навън. Под 30 са общо 48% от българите навън.

Най-обезпокоителното е, че на мястото на 100 души, които излизат от пазара на труда, влизат едва 63-ма. През 2001 г. 124 нови работници са заменяли 100 пенсионери. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.