Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Алфа Рисърч": За първи път от 20 г. се отчита икономически оптимизъм

"Алфа Рисърч": За първи път от 20 г. се отчита икономически оптимизъм

За първи път от 20 години насам социолозите от "Алфа Рисърч" отчитат икономически оптимизъм. Това каза пред "Нова телевизия" управляващият партньор в социологическата агенция Боряна Димитрова, която представи ново изследване.

На въпрос какви са очакванията за следващата година 55% са посочили, че тя ще е по-добра, докато 36 на сто очакват да е същата. Едва 9% са казали, че очакват 2018 г. да е по-лоша. Димитрова отчете, че за последно през 1998 г. е имало по-позитивни очаквания за следващата година. "Тогава взривът на надеждите беше надежда след кризата, надежда след дъното", каза тя и отбеляза, че след това песимистичните очаквания неизменно са били от 3 до 5 пъти по-високи от оптимистичните.

На въпрос за равносметката за изминалата година 25.7% са посочили, че тя е била по-добра, а 17.4 %– по-лоша. За 56.9% през 2017 г. не е имало промяна.

Димитрова посочи, че сред висшистите, т.е. хората на по-високоплатени работни места, позитивна оценка за годината дават 41 на сто срещу 12% отрицателни. "Образованието става решаващ фактор", добави социологът и посочи, че сред хората с основно образование все още песимизмът доминира – едва 13% смятат, че годината е била по-добра.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.