Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Фондация "Америка за България" е инвестирала над 17 млн. долара в каузи през 2017 г.

Фондация "Америка за България" е инвестирала над 17 млн. долара в каузи през 2017 г.снимка: dnevnik.bg

Над 17 милиона долара е инвестирала Фондация "Америка за България" в 62 проекта и инициативи в цялата страна през 2017 г. Така общият размер на средствата, дарени от фондацията от основаването й през 2009 г. досега, вече надхвърлят 200 милиона долара, затвърждавайки позицията й като най-голямата благодтворителна организация в България. От началото са подкрепени общо 756 каузи за развитие на българското образование, изкуство и култура, социална сфера, гражданско общество и демократични институции, културно наследство и туризъм, земеделие и частен сектор.

Това обяви ръководството на Фондация "Америка за България" по време на годишната си конференция днес пред над 500 партньори и гости.

И през изминалата година най-много средства - над 9 млн. долара - фондацията е дарила за инициативи в сферата на образованието и работата с деца.

В речта си пред гостите президентът и главен изпълнителен директор на "Америка за България" Нанси Шилър посочи като водещ успех за 2017 г. разширяването на програмата "Училища на бъдещето", по която са изградени високотехнологични кабинети по езици и природни науки в нови 23 училища в страната. Общият брой на подпомогнатите училища от началото на програмата е вече 68, а от 2010 г. досега фондацията е инвестирала 8.1 млн. лв. за подобряване на учебната среда, образователните технологии и преподаването за 75 000 български ученици.

В допълнение за последните 9 години фондацията e инвестирала 3.9 млн. лв. в целогодишната подготовка и международните участия на българските национални отбори по природни науки, включително и със специалното оборудване на две олимпийски лаборатории по биология и химия във факултетите на Софийския университет. През 2017 г. българските олимпийски отбори по природни науки участваха в 20 от най-престижните международни състезания по цял свят и спечелиха 7 златни, 31 сребърни, 47 бронзови медала и 2 почетни грамоти, припомниха от благотворителната организация.

Шилър се похвали и с ремонта на детските клиники в "Пирогов", вниманието, на което се радва детският музей "Музейко" и успешното представяне на Епископската базилика и римските мозайки на Филипопол пред ЮНЕСКО - всичките подпомогнати от фондацията.

"Основният фокус на Фондацията през 2017 г. беше върху създаването на стратегически партньорства на местно, национално и международно ниво – убедени сме, че успехът на България като модерна европейска нация е възможен само чрез общите усилия на институциите, бизнеса, неправителствените организации и гражданите", каза по време на форума Нанси Шилър.

"Когато общността се обедини от доверие, добронамереност и общи цели, невероятни неща могат да се случат", каза тя и постави акцент върху необходимостта от гражданска активност, особено срещу несправедливостите. "Непрозрачната собственост на медии, заплахите към независимите медии и продължаващите проблеми с корупцията подчертават необходимостта от активност на всички граждани да изискват от лидерите на България демократичност", заяви Нанси Шилър и коментира, че и през тази година фондацията ще подкрепя свободните медии. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.