Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

След вота за недоверие към кабинета „Борисов 3“- нищо ново на политическия небосклон

След вота за недоверие към кабинета „Борисов 3“- нищо ново на политическия небосклонснимка: bnr.bg

Днес, 25 януари, парламентът отхвърли искането на коалиция „БСП за България“ за вот на недоверие към правителството на премиера Бойко Борисов заради провал в борбата с корупцията. Както се очакваше, против искането гласуваха управляващите политически сили ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а към техните гласове се добавиха и тези на депутатите от партия „Воля“ и един независим.

"За" вот на недоверие гласуваха две сили – „БСП за България“ и ДПС, но всяка с различни мотиви. Тези формации разполагат в парламента с общо 105 гласа, а за да бъде свалено едно правителство е нужно обикновено мнозинство от 121. Оказа се обаче, че те не само не привлякоха за каузата си гласове от други сили, но не мобилизираха изцяло дори собствения си ресурс, защото „за“ гласуваха само 103-ма от наличните им 105-ма депутати.

Така в най-нова история на България продължава да няма успяло искане за вот на недоверие, а има само провалени такива. Политическите сили открито признават, че ползват този похват за придаване на повече острота или актуалност на определени свои каузи, но и в това отношение най-новото искане не донесе нещо ново. Една агенция коментира, че вотът се е свел до „дебат на празни обороти чия корупция е по-голяма“, а друга, че минавайки „през факти за корупционни практики в противниковия лагер, дебатът се е превърнал в процедурна надпревара“.

И дискутирането, и гласуването на вота преминаха в отсъствие на премиера Бойко Борисов. По време на дебатите той приемаше посланици, а от гласуването отсъства заради посещение в Княжество Лихтенщайн. Подобно отношение също не е новост и премиерът продължава да го демонстрира, защото упреците на опозицията явно не го притесняват.

Като цяло ситуацията след вота очертава във вътрешнополитическия живот една картина, при която управляващите нямат алтернатива. Гласовете на ГЕРБ (95) и коалицията „Обединени патриоти“ (27) сумират общо 122, или 1 повече от необходимото абсолютно мнозинство от 121 гласа. Това мнозинство изглежда крехко, но към него обикновено се добавят гласовете на партия „Воля“ (11), както и сега, а често и гласове на ДПС (25). При тази ситуация със само 80 гласа в парламента, коалиция „БСП за България“ е в известен смисъл „самотна“ опозиция.

Провалът на вота за недоверие към правителството заради корупцията предполага, че в близките месеци тази тема няма да фигурира сред най-горещите точки в дневния ред на парламента. Статут на най-гореща тема сега придобива въпросът да се ратифицира или не Истанбулската конвенция. БСП вече предложи ратификацията да бъде отложена и по въпроса да бъде проведен референдум. От коалицията „Обединени патриоти“ заявиха, че не е нужно да се провежда референдум за конвенция, срещу която обществото категорично е против. Специфичен нюанс към спора внесе вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, според която е добре, щом като всички се обявяват срещу домашното насилие, да бъде проведен референдум „за” или „против” него, защото тъкмо за това става дума в Истанбулската конвенция. Как ще се развият нещата оттук нататък е трудно да предвидим. Междувременно на дневен ред излизат сякаш по-съществени въпроси от дневния ред на българското председателство на Съвета на ЕС. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.