Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Денят за почит към жертвите на комунистическия режим скара депутатите

Денят за почит към жертвите на комунистическия режим скара депутатитеснимка: bgnes.com

С едноминутно мълчание депутатите почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим и възродителния процес. Пленарният ден започна с декларации от ГЕРБ и "БСП за България" по повод Деня на признателност и почит към жертвите. Датата поляризира депутатите в Народното събрание.

От ГЕРБ заявиха, че датата 1 февруари 1945 година е една от най-безродните и най-престъпните, превърнала се в символ на ненавист и садизъм. Депутатът Спас Гърневски припомни дейността на Народния съд преди 73 години:

Осъдили са на смърт чрез разстрел и убити още същата нощ - с изстрели в тила по болшевишки патент, регентите княз Кирил, Богдан Филов - министър-председател, и генерал Никола Михов, министър-председателите Иван Багрянов и Добри Божилов, 22-ма министри, 67 народни представители и 8 царски съветници. Цели 147 жертви, представляващи елита на нацията, са заровени със сгурия в няколко общи ями в Централните софийски гробища.

Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев призова да се почете паметта и на жертвите на Възродителния процес:

Така че, когато говорим за жертвите на този режим, ние не можем да не споменем и паметта на тези, които борейки се за правото на самоопределение, борейки се за своята религия, за своята вяра и за своите имена, дадоха своя живот.

Валери Жаблянов от БСП изрази съжаление по начина, по който се развива българският парламентаризъм и посочи, че БСП няма как да бъде "изправена на подсъдимата скамейка":

Защото беше партията, която води въоръжената борба срещу фашизма и монархофашизма в България. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники