Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Регистрацията на автомобили вече се извършва по нови правила

Регистрацията на автомобили вече се извършва по нови правиласнимка: banker.bg

Вече седмица регистрацията на пътни превозни средства се извършва по нови правила, съобщи БНТ. С промени в Закона за движение по пътищата се обменят данни между МВР и Нотариалната камара. Чрез общата система служителите на МВР получават информация за всички сделки с превозни средства на територията на страната в реално време.

С промяната в правилата хората, които продават автомобилите си, вече не са задължени да представят пред „Пътна полиция“ договор за покупко-продажба. „Това става по електронен път след сключване на сделката при нотариуса“, казва Галя Николова от „Пътна полиция“.

След като сделката при нотариуса приключи, в „Пътна полиция“ има задължение да дойде само новият собственик с личната карта, платежното нареждане и копието на договора.

В рамките на 5 минути вече е извършена пререгистрацията. Следва ламиниране на талона и връчването му, обяснява Галя Николова.

Новата услуга се извършва единствено от нотариусите, които притежават квалифициран електронен подпис. В общата информационна система с „Пътна полиция“ те могат да проверяват данни в регистрите, свързани само с конкретната сделка.

От Нотариалната камара са категорични, че услугата не оскъпява сделките.

Новият регламент важи само при сделки с вече регистрирани у нас коли, на които не се налага смяна на регистрационния номер. Автомобилът трябва да е преминал технически преглед и да има сключена застраховка "Гражданска отговорност". Освен това автомобилът трябва да сменя собственика си в рамките на един регион и по него да не са правени промени.

Предвижда се и възможност при нотариуса да се заявява електронно отпечатване на свидетелството за регистрация на моторно превозно средство, а новият собственик да може да го получи по пощата.

Новата автоматизирана система за регистрация на автомобили, с която между системите на МВР и Нотариалната камара автоматично се обменят данни, ще облекчи 300 хил. граждани годишно, ще повиши сигурността при покупко-продажба и ще подобри работата на „Пътна полиция“, заявиха пред БНТ комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция“ и Димитър Танев, председател на Нотариалната камара.

„Идеята е да се спести времето на гражданите, а държавата да запази контрола си върху сделките с автомобили чрез нотариусите“, допълни Димитър Танев.

„Автоматичните проверки гарантират на купувача, че превозното средство е проверено отвсякъде“, допълни Бойко Рановски. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.