Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Курц: Няма друга държава в Европа, която да пази външните границите като България

Курц: Няма друга държава в Европа, която да пази външните границите като България

Няма държава в Европа, която е инвестирала толкова усилия по опазването на външните граници. Това каза австрийският канцлер Себастиан Курц след срещата му с премиера Бойко Борисов, предаде „Фокус“.

„Много се радвам, че съм гост. Радвам се, че съм в България за първи път във функцията ми на федерален канцлер на Австрия. От години работим много добре с г-н Борисов. Радвам се, че имахме възможност да постигнем добри резултати. Благодаря за силното представяне на България по време на председателството на ЕС. Имаме много подобно отношение към важните за ЕС въпроси и ще използваме председателството да направим Европа по-силна, да работи повече по големите въпроси, а малките да остави на отделните държави“, заяви Курц. По думите му са на едно мнение, че най-сериозната област е сигурността.

„Там е необходима съвместна работа по отношение на спирането на миграцията. Благодаря на България, особено на теб приятелю, за това, че с такава настойчивост се наложи да се спре мигрантската вълна до голяма степен. Важно е за всички нас, държавите от Западните Балкани да бъдат подкрепени по пътя си към Европа. Това е в интерес на държавите около тях. Радваме се, че имаме възможност да подкрепим България да бъде приета в шенгенското пространство“, каза още той.

„Външните граници са една от темите, която населението на Европа с право очаква ЕС да се прояви. Радвам се, че премиерът ми разказа как по отношение спирането на нелегалната миграция от Турция работят изключително добре“, заяви той. По думите му е важно да се сътрудничи с Турция по такива теми. „Имаме ясно отношение към присъединяването на Турция към ЕС – това е твърде рано“, подчерта той.

Благодаря за оценката, желанието да помагаш за опазване на външната граница. Всички в Европа оценяват, че не ние, а държавата България е направила така, че да имаме в момента нулев мигрантски натиск. С тези думи се обърна премиерът Борисов към канцлера Курц.

Борисов подчерта, че на срещата на Юнкер – Туск – Ердоган ще може да бъде договорена и по-нататъшната охрана на границата. Темата, по която имаме разбиране - да опазим външната граница, да има спокойствие в Европа, каза Борисов. В това време дипломатите да направят така, че тези войни да приключат, пожела той.

Темата Шенген мисля, че е ясна – всички виждат какво сме направили, вярвам, че ще има решение, каза българският премиер

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.