Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България подкрепя мисията на УНИЦЕФ за гарантирането на равен достъп до качествено образование за всяко дете

България подкрепя мисията на УНИЦЕФ за гарантирането на равен достъп до качествено образование за всяко дете

България и УНИЦЕФ споделят обща позиция за необходимостта от постигането на устойчивост в образователния процес на всички деца, както и за гарантирането на приобщаващо образование за децата с увреждания. Около тази позиция се обединиха държавният глава Румен Радев и Афшан Кан, регионален директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия по време на среща на „Дондуков“ 2.

Двамата обсъдиха приоритетните области за партньорство, определени в Програмата на УНИЦЕФ за България в периода 2018 – 2022 г., които ще фокусират съвместните усилия в ранното детско развитие и системата за публична грижа за деца, приобщаващото предучилищно и училищно образование, превенцията на насилието, защита на жертвите и достъп до правосъдие за всички деца, насърчаването на правата на детето в България и по света.

По време на разговора президентът отбеляза, че резултатите, постигнати в процеса на деинституционализацията на грижата за деца, развитието на алтернативните социални услуги, предоставянето на приемна грижа за децата в риск и връщането им в училище, са доказателство за отличното сътрудничество между УНИЦЕФ и България.

Връщането на децата от ромски произход в училище също беше сред акцентите в срещата. “С ефективна подкрепа към родителите трябва да работим за връщането на децата в класната стая и да ги научим да общуват един с друг още от ранна детска възраст. Ако не научим децата си да живеят заедно в училище, те никога няма да живеят в толерантност и уважение един към друг“, допълни Румен Радев.

Регионалният директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия г-жа Афшан Кан изрази подкрепата си за декларираната от България готовност да се превърне в Регионален център на УНИЦЕФ за обмен на добри практики за постигане на устойчиво развитие за всички деца.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.