Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Цветанов: Президентът предложи стъпки за излизане от НАТО

Цветанов: Президентът предложи стъпки за излизане от НАТОснимка: dnevnik.bg

Заседанието на КСНС стана арена на нов сблъсък между зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и президента Румен Радев, който пръв откри огън в началото на седмицата, обвинявайки правителството в непрозрачност.

След продължилото близо 5 часа заседание на КСНС в сряда Цветанов обвини Радев, че е предложил позиция, която на практика означава искане за изваждането на България от ЕС и НАТО. Малко по-късно от президентството отговориха, че твърденията на Цветанов са манипулативни.

Заместник-председателят на ГЕРБ обясни, че президентът е предложил писмена чернова на позиция, която е била отхвърлена от управляващите и преработена.

"Със становището, което президентската институция и екипът на президента ни предоставиха, трябваше да излезем и да кажем, че започваме стъпки към излизане от НАТО“, каза Цветанов.

Той не уточни какво точно е било първоначалното предложение на Радев и каза, че би искал то да бъде представено от президентската институция.

Малко по-късно от ”Дондуков” 2 отхвърлиха твърденията на Цветанов и предоставиха въпросната чернова. В нея се вижда, че президентът отново е направил опит да ”коригира” правителствената позиция в подкрепа на ударите на Запада срещу режима на сирийския президент Башар Асад заради употребата на химическо оръжие. В документа се посочва, че ударите ”покачват риска от ескалация на напрежението в региона” и са били предприети без резолюция на Съвета за сигурност на ООН, каквато е и позицията на Москва.

"Тревожност, тревожност, тревожност...и непоследователност в заявените позиции, години наред, след приемането ни в НАТО и ЕС. Ние искаме да останем в ЕС, искаме да бъдем в НАТО, искаме да бъдем достойни членове, с което да си гарантираме и националната сигурност и защитата на България", допълни оценката си Цветанов.

Премиерът Бойко Борисов не даде изявления след заседанието и остави заместника си да е единствен говорител на управляващата партия. / Медиапул

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники