Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Пацоли пред Радио България: „Нашето добро съжителство е единствената алтернатива“

Министър Пацоли пред Радио България: „Нашето добро съжителство е единствената алтернатива“

На 20 април на посещение в България беше първият зам.-министър-председател на Косово и министър на външните работи Бехджет Пацоли. Гостът разговаря с министъра на външните работи Екатерина Захариева, с председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова, с министъра на отбраната Красимир Каракачанов. В рамките на визитата се проведе също икономически форум, организиран от Българската търговско-промишлена палата, съвместно с Косовската търговска палата, където участваха компании от различни сектори.

В интервю за Радио България министър Пацоли заяви: Това е една редовна среща, която съвпада с председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Такова посещение в Косово направи и вашият министър на външните работи.

Косовският вицепремиер постави акцент върху предстоящата среща на върха „ЕС-Западни Балкани“ в София през месец май и изказа очакванията си, че това ще бъде една среща, където всички държави ще бъдат равнопоставени, подчертавайки изрично, че единствената алтернатива пред нас е доброто съжителство. Пацоли изрази надежда, че срещата на върха ще спомогне за напредъка на Косово по пътя към европейската интеграция и че България ще окаже подкрепа за постигането на един по-добър диалог с петте държави – членки на ЕС, които все още не са признали Косово като независима държава – Румъния, Испания, Кипър, Гърция и Словакия, както и за разрешаването на проблемите между Белград и Прищина. Той окачестви преговорите между Косово и Сърбия като може би най-важните по време на всяко едно председателство на Съвета на ЕС.

Г-н Пацоли беше категоричен, че не бива да се прави паралел между Косово и Каталония: Независимостта на Косово беше свързана със запазване на възможността за съществуването на един народ, който беше прогонен от домовете си по време на управлението на Милошевич. Ситуацията в Каталония е съвсем различна от тази в Косово. Ние упражняваме своето универсално право на независимост и Международният съд също призна това изконно право на косовския народ. В официален документ той заявява, че независимостта на Косово е един легитимен акт и с обявяването й не е засегната нито една международна норма – аргументира позицията си министър Пацоли.

България е една от държавите, които призна Косово и това е изключително важно за нас. Благодарим както на българския народ, така и на правителството за този жест. Косово винаги ще се старае да не разочарова България – изрази своята признателност г-н Пацоли и продължи: Става въпрос за две държави, които се познават една друга, имат обща култура, традиционно сме свързани. Но същевременнодобави и някои препоръки : Има много добри възможности за правене на бизнес между нас. Всичко това трябва да се използва и хората на бизнеса в България да възприемат пазара на Косово като един много важен пазар, както и обратното. Със сигурност обмен от около 60 млн. евро на година не е достатъчен. Той трябва да е много по-голям и възможности за това има. Бих желал сътрудничеството в икономическата сфера да е много по-добро. И България, и Косово трябва да си сътрудничат за неговото улесняване.

Относно препоръките на ЕК в последния доклад за Косово министър Пацоли направи следния коментар: Косово е малка страна, с много млада демокрация, една държава, която получи своята независимост само преди десет години. Ние имаме малко по-различно мнение относно някои препоръки в доклада, но приемаме всички забележки и ще се постараем да наваксаме пропуските и да се поправим. Ще направим всичко възможно, за да може следващият доклад да бъде позитивен. Най-голямото предизвикателство пред нас остава стремежът за един по-добър живот на гражданите. Нашите действия продължават да бъдат насочени към функционирането на закона срещу организираната престъпност, корупцията и т. н. Това не се отнася само за Косово, а за целия регион и това е една цел, която трябва да бъде постигната. Надявам се, че вървим в правилната посока. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.