Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Гражданите на ЕС от утре получават разширен достъп до консулска защита

Гражданите на ЕС от утре получават разширен достъп до консулска защита

От утре влизат в сила правила, според които граждани на ЕС, които пътуват или работят в държава извън общността, подлежат на допълнителна консулска закрила, съобщи Европейската комисия, цитирана от БТА.

Правилата засягат случаите, когато гражданин на ЕС пребивава в чужда страна, където няма дипломатическо или консулско представителство на неговата държава. В такива случаи от утре европейците ще могат да се обръщат към консулствата на други страни от ЕС.

Разширената консулска защита се предвижда в случаи на тежко заболяване, задържане, загуба на паспорт, евакуация, или когато граждани на ЕС станат жертва на престъпление. ЕК отбелязва, че в 60 на сто от случаите подобна консулска защита се търси за изгубени лични документи.

По данни на ЕК седем милиона граждани на ЕС се намират в чужда държава, където няма дипломатическо или консулско представителство на тяхната страна и се очаква след две години този брой да се е удвоил. Единствените четири държави на света, в които всички страни от ЕС имат такива представителства, са САЩ, Китай, Индия и Русия.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.