Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

2/3 от българите щастливи

2/3 от българите щастливи

2/3 от българите щастливи вече в сравнение с преди 10 г. и са в съотношение 2:1 с изживяващите се като нещастни. Това показват данни от петата вълна на Европейското социално изследване (ЕСИ), което се провежда в 47 страни.

Семейството (87,8%) и работата (63,3%) продължават да са основният темел в живота на българина, но през 2018 г.нараства по важност и тежестта на свободното му време - 36,8% срещу 26,8% преди 10 г. го оценяват като много важно. На този фон политиката събира точки сред 34,7%.

Промяна има и в нагласите във възпитанието на децата: трудолюбието, отговорността, постоянството и решителността са сред най-ценните добродетели с ръст от 3-4% за последните 10 г. Експертите отчитат изместване на акцента върху спестовността, алтруизма и въображението, характерен преди 10 г. към по-прагматичната нагласа да подредиш собствения си двор.

Българинът е недоверчив към външните хора за семейството, рода и етноса си. Днес едва 18 на сто са убудени, че на повечето хора не може да се има доверие. С опцията трябва много да се внимава с другите хора, са съгласни цели 80 на сто. Социолозите регистрират, че за 10 г. обаче е нараснала важността на приятелите и познатите - от 38,2 на 47,5% сега.

Проучването регистрира мащабен ценностен обрат в отношението към религията. През 1991 г. между 25 и 30% от българите се определят като вярващи, а две трети - категорично не, сега съотношението е преобърнато. Днешните българи се оказват по-толерантни в сравнение с 1990 г.: крайното неприемане на аборта пада от 25 на 20%, на развода - от 29 на 13%, на евтаназията от 47 на 38%, а при хомосексуалността от 80 на 57%.

Друг щрих от проучването е, че днес всеки 2-и се чувства автор на живота си, докато преди 10 г. в тази група са били около 40 на сто от сънародниците ни. Един на 5-има иска отделният човек да се грижи сам за издръжката си, два пъти по-малко - 10% смятат, че отговорна за това трябва да е държавата.

Политолози намират рязка промяна в разбирането на основните цели на държавата - днес делът на убедените, че високият икономически ръст е нейна цел скача от 55,2% преди 10 г. до 74,2% сега. А популистката опция - властта да слуша повече хората пада двойно - от 24,1% на 11,2%.

Като парадоксални анализаторите оценяват данните, че само 8% биха участвали в протест.

"Горд съм, че съм български гражданин!", заявяват 84% от участниците в проучването, а 16% не споделят това мнение.

"Търсенето" на правова държава и потребносттта от върховенство на правото се увеличава с 10%. За 80% от българите законът винаги трябва да се спазва. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.